Bildkollage med språkvårdaren Lotta Ederth, Sveriges Radio till vänster och bildmontage från P4 Västernorrlands facebooksida på en skopa fastsatt direkt på bandvagnsunderrede med texten "En riktig grävskopa med larvfötter".
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio och privat

Grävmaskin eller grävskopa - språkvetaren reder ut

"Det kan låta barnsligt, som att man kommer med brumbrumbilen"
3:29 min

Lyssnarstorm. Ett bågnande kommentarsfält i våra sociala medier, och det till en film om en transformatortransport. Är det rätt eller fel att säga grävskopa istället för grävmaskin?

I en film som vi publicerade i våra sociala medier säger Fredrik att grävskopor hjälper till den sista delen av transporten av en gigantisk transformator i förra veckan. Kommenterandet lät inte vänta på sig, men det var inte flytten i sig man vill prata om utan ordvalet. 

Det blev snabbt ett av P4 Västernorrlands mest delade och kommenterade inlägg på Facebook. Sveriges Radios språkvårdare Lotta Ederth ger alla rätt, inklusive Fredrik.

– Grävskopa är minst lika vanligt. Grävmaskin är det mer formellt riktiga sättet men det är inte fel. 

Ordet grävskopa har blivit synonymt med grävmaskin. Det kan man få svart på vitt genom att slå upp det i Svensk ordbok, SO (Svenska Akademiens definitionsordbok). När Lotta Ederth läser högt brister Fredrik ut i total glädjeexplosion.

Frågan är ju vad som retat gallfeber på och kittlat folk?

– Språk berör och upprör. Det kan vara så att man haft problem med vissa ord i livet. Före och innan till exempel, eller hur abborre stavas. När man till slut lärt sig och det kommer någon annan och säger fel, då reagerar man.

En annan anledning till att folk reagerar kan vara känslan av förlöjligande. Det kan låta barnsligt när man säger skopan och lilla brumbrumbilen. Det kan låta lite sandlåda.

– Med all respekt har grävskopa blivit synonymt med grävmaskin, så ni kan fortsätta säga det, säger språkvårdaren Lotta Ederth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".