Bildkollage med porträtt på ledarskribent Marcus Bohlin (Sundsvalls tidning) och politiska redaktören Susanne Sjöstedt (Tidningen Ångermanland) infällda i bild från ett sammanträde i regionfullmäktige. Foto: Sveriges Radio/Privat
1 av 3
Foto: Sveriges Radio/Privat
Susanne Sjöstedt politisk redaktör tidningen Ångermanland. Foto: Birgitta Strandh/Mittmedia
2 av 3
Susanne Sjöstedt politisk redaktör tidningen Ångermanland. Foto: Birgitta Strandh/Mittmedia
Ledarskribent Marcus Bohlin på liberala Sundsvalls tidning. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
3 av 3
Ledarskribent Marcus Bohlin. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

"Svårt att se hur en landstingsmajoritet kan se ut"

6:42 min

Den stora frågan är hur mycket Socialdemokraterna kommer att tappa. Ledarskribent Marcus Bohlin på liberala Sundsvalls Tidning och politiska redaktören Susanne Sjöstedt på Tidningen Ångermanlands socialdemokratiska ledarsida analyserar läget inför valet.

Det märks en tydlig temperaturhöjning i landstingspolitiken, tycker både Marcus Bohlin och Susanne Sjöstedt fast egentligen har det varit väldigt hög temperatur hela mandatperioden, säger Bohlin.

Båda tror att socialdemokraterna kommer att tappa väljare framförallt i Ådalen. Men Susanne Sjöstedt tror också att det kan bli ett tapp i södra Västernorrland och det skyller hon på ett svagt ledarskap.

– Att Stefan Löfven toppar riksdagslistan för Västernorrland är ett högt spel från Socialdemokraternas sida. Det kommer att sticka folk i ögonen, särskilt i Sollefteå, men samtidigt vet vi att ett populärt toppnamn får folk att ansluta sig. Men vi får väl se om han vinner så mycket röster att det på något sätt väger upp tappet, säger Susanne Sjöstedt.

Vem ska man som tidigare socialdemokratisk väljare annars rösta på?

–Ja, vem ska ta sosserösterna i Sollefteå? Det är klart man kan tänka sig Sverigedemokraterna men det känns inte riktigt aktuellt i norra Ångermanland, säger Susanne Sjöstedt.

– Jag tror Vänsterpartiet kommer att gå framåt. Lars-Gunnar Hultin har varit väldigt tydlig och stått upp för bb i Sollefteå. Men alla partier är ju splittrade, säger Marcus Bohlin.

Hur ska en fungerande majoritet kunna bildas? Ska det bli samarbete över blockgränserna?

 – Jag har väldigt svårt att se nån majoritet. Jag tror med nödvändighet att det blir nån slags blockövergripande samarbete. Dessutom är ju S och V långt ifrån varandra just nu, säger Marcus Bohlin.

Om det skulle gå väldigt bra för Centerpartiet så kanske de vågar sig på ett samarbete med S tror Bohlin, men det har Sjöstedt svårt att se framför sig.

 – Sjukvårdsparitet kan väl eventuellt komma in och suga upp missnöjda Ådalenväljare.

Så slutligen: Vem vinner landstingsvalet? 

– Allt hänger på vem Socialdemokraterna skickar fram att toppa landstingslistan. Om man kan dra fram ett liknade ess som Stefan Löfvén ur rockärmen så kan det funka. 

– Kanske någon som Kristina Nilsson, riksdagsledamot från Örnsköldsvik. Jag tror man vill ha en Öviksbo eller en Härnösandsbo i landstingsledningen för att balansera, säger Susanne Sjöstedt.

– Jag tror inte det blir några vinnare. Det känns som att det kan blir ett väldigt oklart utfall. Möjligen går SD framåt men jag tror inte de får makt ändå, säger Marcus Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista