Rad med elevskåp i en äldre trapphall med stengolv på en skola i Härnösand. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Svårt att rekrytera rektorer – så ska situationen bli bättre

4:15 min

Förutsättningarna för att jobba som rektor måste bli bättre. Annars riskerar dagens problematik med att rekrytera nya rektorer att bli ännu svårare i framtiden, menar Ing-Britt Pousette, ordförande för region Södra Norrland på Sveriges skolledarförbund.

Ungefär 50 procent av rektorerna i Västernorrland, alltså cirka varannan, kommer att ha gått i pension fram till år 2028. Samtidigt är det idag väldigt svårt att idag rekrytera nya rektorer.

Situationen är problematisk i hela landet, men Västernorrland är ett av de län där problemet är som allra störst, visar en rapport från Lärarförbundet.

– Det är faktiskt på det sättet att många går i pension och vi tillhör den del som sticker ut med en stor mängd. Men det är slitsamt att vara rektor idag, många pallar inte trycket och väljer att sluta innan de har gått i pension, säger Ing-Britt Pousette. 

”Tjänar mer än rektorer”

För några år sedan infördes förstelärarreformen, som innebar att en del lärare fick högre lön. Ing-Britt Pousette är inne på att det här kan ha gjort att det idag är svårt att rekrytera rektorer. 

– Det har blivit så att en del förstelärare har samma lön eller till och med mer än rektorer. Då kan man ju tycka att det inte finns någon mening att ge sig i kast med det här tuffa uppdraget när man inte får mer betalt, säger hon. 

Behöver bättre villkor 

För att få bukt på problemet med svårigheten att rekrytera rektorer så krävs det bättre villkor för rektorer, menar Ing-Britt Pousette. Hon säger att det är viktigt att rektorer får stöd med det administrativa arbetet, men också att en rektor kan behöva en biträdande rektor, som kan stötta personen. 

– Så ser det tyvärr inte ut på alla platser. Idag kan det faktiskt vara svårt att förena rektorsjobbet med livet som småbarnsförälder. De rektorer som har småbarn har det ofta kämpigt, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista