Finska vegetariska svampbullar på rödbeta och pepparriska med rivna morötter och lingon. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Rivna morötter och lingon i skålar. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Tillbehören är viktiga. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Recept: Finska vegetariska svampbullar

En finsk vegetarisk variant att köttbullar gjord på pepparriska och rödbetor!

I år firar Finland 100-års självständighet och dagens gäst Kristiina Oikari har sina rötter i vårt östra grannland. Receptet kommer från det finska Marttaförbundet, en anrik förening som grundades 1899 med uppgift att bedriva upplysningsarbete bland Finlands husmödrar.

Röda riskbullar 

4 port.

250 g kokta rödbetor
250 g förvällda pepparriskor (10 min i rikligt med vatten)
1 lök
1 ägg
½ dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 tsk senap
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
persiljehack

Skala av och klyfta löken.

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa allt.

Forma degen till bullar eller biffar och stek i olja på pannan.

Punaiset rouskupyörykät

4 annosta

250 g keitettyjä punajuuria
250 g keitettyjä kangasrouskuja
1 sipuli
1 muna
½ dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
2 tl sinappia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
persiljasilppua

Kuori ja lohko sipuli.

Laita kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja soseuta.

Muotoile taikinasta pyöryköitä tai pihvejä ja paista pannulla öljyssä kypsiksi.

/ Kristiina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".