Elina Kriström. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 3
Elina Kriström med sin detektivväska. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Ludvig Carlsson Ek. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
Ludvig Carlsson Ek med sin detektivväska. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Ludvig Karlsson Eks teckning. En detektivväska med olika saker i. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 3
En ficklampa, förstoringsglas och godis är bra att ha i en detektivväska, tycker Ludvig Karlsson Ek. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Vad behövs i detektivväskan i en deckare?

3:37 min

Under veckan kan barn i låg- och mellanstadieåldern i Sundsvall få lära sig både hur en deckarförfattare tänker och vad en detektiv behöver.

Ludvig Carlsson Ek och Elina Kriström har kommit till barn- och ungdomsbiblioteket i Sundsvall för att vara med på Lilla Deckarskolan, som Söråkersförfattaren Sanna Juhlin håller i. Förutom att höra hur hon tänker när hon skriver sina deckare, får de i uppdrag att rita en detektivväska. Ludvig ritar bland annat dit godis, för att locka fram tjuvarna så att han kan ta fast dem, men han tycker även att en ficklampa är bra att ha.

– Den behövs om man går i mörker och undersöka något hus, då kan man använda en ficklampa. I en av Sanna Juhlins detektivböcker använder de den ficklampa, säger Ludvig.

Bredvid honom sitter Elina Kriström. Hon har ritat in en rulle med tråd, för att kunna fånga in saker och även en kikare. 

– Den har man för att speja på saker när man inte kan vara på så nära håll. När man inte ska avslöja att man håller koll, berättar Elina.

Båda två gillar deckarböcker. Elina är förtjust i Lassemaja-böckerna och Ludvig har plöjt hela Pax-serien. 

– Det är spännande med monster och sånt där, men man måste läsa första boken, för annars kommer man inte hänga med, berättar Ludvig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista