Bo Abrahamsson och Marlin Skarin på byggarbetsplatsen som snart öppnar som länets nyaste vårdcentral i Sollefteå. Foto Ulla Öhman
Bo Abrahamsson och Marlin Skarin på byggarbetsplatsen som snart öppnar som länets nyaste vårdcentral i Sollefteå. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Första anställda på plats på nya privata vårdcentralen i Sollefteå

4:18 min

Nya Vårdcentralen Sollefteå centrum öppnar strax före jul och idag finns de första i personalen på plats. Det här är en vårdcentral som räknar med att växa sig stor ganska snabbt.

Den har kallats för Voon medan den planerats, Vård och omsorg i Norrland, efter den ekonomiska föreningen som bildats för att driva den. Men den nya vårdcentralen kommer att heta Vårdcentralen Sollefteå Centrum, eller möjligen Vårdcentralen Centrum Sollefteå. Än finns den egentligen inte. Det är inte förrän den 20 december som vårdcentralen öppnar och det är också då som patienter kan börja lista sig. 

Det finns fler läkare som vill komma hit men vi har inte rum för fler nu.

Men redan i dag finns de två första anställda på plats. Bo Abrahamsson som är verksamhetschef och Malin Skarin som är distriktssköterska. Just idag, första dagen på jobbet håller de på att titta över rumsplaneringen och bestämma vem som sitter var och vad som ska göras i vilket rum.

Vårdcentralen startar med tre allmänläkare, sex ST-läkare och ett par specialister (smärtläkare och invärtesläkare), men man räknar redan nu med att växa sig större och att få tag i personal har inte varit något problem.

– Många är intresserade, säger Bo Abrahamsson. Det finns fler läkare som vill komma hit, men vi har inte rum för fler nu.

Jag tror att vi kommer att växa väldigt fort och jag tror att vi kommer att ha filialer snabbt.

En del av personalen kommer från landstinget, andra från kommunen och ytterligare några från andra landsting.

– Det är entusiaster som vill vara med och skapa en vårdcentral från början. Det är en ny anda, säger Bo Abrahamsson.

Hur många patienter som kommer att lista sig vill Malin Skarin inte ens gissa.

– Men jag tror att vi kommer att växa väldigt fort och jag tror att vi kommer att ha filialer snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista