Sven-Olof och Eva-Lisa Jansson
Eva-Lisa och Sven-Olof Jansson i Östergraninge. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Telia lovar skicka tekniker till Östergraninge

1:57 min

I Östergraninge är oron stor vad som händer när fasta telefonin försvinner om knappt en månad. Nätet som ersätter fungerar knappt, men nu lovar Telia att skicka tekniker.

Vi pratar om telefonnätet idag. Så man kan ringa, skicka sms, vara på internet, betala sina räkningar – och larma ambulans, brandkår eller polis.

Sven-Olof och Eva-Lisa Jansson i byn Östergraninge i Sollefteå kommun har jätteproblem. Egentligen funkar inget av detta särskilt bra. Och än värre blir det när telefonledningarna, själva den gamla koppartråden, klipps senast om en månad.

– Jag upplever det som att vi bor i ett u-land. Så fort man finns utanför storstaden så är det sämre. Men vi ska ändå vara med och betala. det är ingen som bryr sig. Och rådet vi fick av Telia att bära ut mikron, stänga golvvärmen och lågenergilamporna, jag vet inte..., säger Sven-Olof Jansson.

Inger Gunterberg på Telias kommunikationsavdelning svarar på frågor.

– Vi kan behöva förbättra det mobila nätet för att kunna ringa med sin mobiltelefon. Det vi ersätter det fasta nätet med är "Framtidens nät" och ska bli en fullvärdig lösning motsvarande den fasta telefon man haft tidigare, säger hon.

Den telefonen som ersätter den fasta telefonen är alltså inte detsamma som en mobiltelefon. Trots att den kan se ut som en mobiltelefon och ha ett mobiltelefonnummer.

Att det inte fungerar i Östergraninge gör Inger Gunterberg bekymrad.

– Vi har gjort felsökningar och mätt och har gjorts så under en tid. Nu kommer vi att gå djupare in problemet med en tekniker som ska undersöka på plats i deras hem i Östergraninge.

Rådet som gavs tidigare av supporten att stänga golvvärmen och bära ut mikron menar Inger Gunterberg var ett tillfälligt råd i felsökandet.

Att den nya lösningen för att med radiovåg ge Östergraninge en pålitlig telefonlösning ändå inte fungerar när det är strömavbrott är känt.

– Då får man köpa till en batterilösning som back-up, säger Inger Gunterberg.

Svag lagstiftning en del av problemet

Sollefteå kommuns näringslivschef heter Mikael Näsström menar att det saknas en samsyn kring vad man borde kunna kräva även om man bor på landsbygden.

– Det finns ingen lagstiftning att ett mobilnät ska fungera som ett mobilnät var man än finns. Idag när koppartråden tas ner ersätts den med enbart talfunktion i fastigheten, säger han.

Sven-Olof och Eva-Lisa Jansson i Östergraninge kan fortfarande inte lita på att exempelvis en ambulans alltid går att nå.

– Det är en fruktansvärd situation att man inte alltid kan nå ut från den här byn och andra byar. Det gör mig orolig att vi inte kan möta avveckling med utveckling.

Mikael Näsström på Sollefteå kommun menar att en del av problemet är en tröghet hos myndigheter som Post- och telestyrelsen.

– Det kan ta nästan ett år innan vi, Sollefteå kommun, kan få besked så vi kan vara en del av lösningen till exempel med ett fibernät. Och nu brinner det i knutarna.

Post- och telestyrelsen är med i P4 kl 15.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista