Ett kollage av de olika partiernas partisymboler. Från vänster: Nya moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Illustration: Sveriges Radio
1 av 6
Foto: Illustration Sveriges Radio
Från vänster: Jan-Olov Häggström (S) vice landstingsråd och Per Wahlberg (M) oppositionsråd. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
2 av 6
Från vänster: Jan-Olov Häggström (S) vice landstingsråd och Per Wahlberg (M) oppositionsråd. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Ingeborg Wiksten, Folkpartiet.
3 av 6
Ingeborg Wiksten, Liberalerna Foto: Anna Ahlström/SR
Den politiska referensgruppen. Från vänster: Eva Andersson (MP), Jan-Olov Häggström (S), Jonny Lundin (C), Per Wahlberg (M), Ewa Back (S), Ingeborg Wiksten (L). Saknas på bilden gör Andreas Sjölander (S).
4 av 6
Från vänster: Eva Andersson (MP), Jan-Olov Häggström (S), Jonny Lundin (C), Per Wahlberg (M), Ewa Back (S), Ingeborg Wiksten (L). Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Lars-Gunnar Hultin (V) högtidstalade i Sollefteå. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
5 av 6
Lars-Gunnar Hultin (V). Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Mats Hellhoff, Sveriedemokraterna.
6 av 6
Mats Hellhoff, Sveriedemokraterna. Foto: Anna Ahlström/SR

De viktigaste frågorna i landstingspolitiken just nu

4:26 min

Mer pengar till primärvården, bättre arbetsmiljö för personalen, förändrad ledning och styrning och bort med stafetterna. Det är några av de frågor som partierna tycker är viktigast just nu.

Vi lät företrädare för samtliga åtta partier i Regionfullmäktige berätta vad som är de allra viktigaste frågorna för deras parti just nu när det är mindre än ett år kvar till valet.

Socialdemokraterna tar upp tillgängligheten till sjukvården och att ta ner vårdköerna. Men att bli kvitt beroendet av stafetter är det viktigaste för att kunna finansiera övrigt.

Moderaterna säger att ledning och styrning hamnar på första plats. Länsklinikerna har inte fungerat, det måste till ett lokalt och verksamhetsnära ledarskap. Vårdköerna måste ner. Primärvården behöver förstärkas.

Liberalerna vill satsa på bättre arbetsmiljö och bättre arbetstider för personalen samt  tydligare ledning  och erbjuda vård på nätet för de som vill. 

Vänsterpartiet säger att det ska finnas tre akutsjukhus, ledarskapsfrågorna är viktigt: det ska finnas lokal ledning med mandat att styra. Det bör satsas på personalen , det måste jobbas med sammanhållna vårdområden och det bör satsas på Primärvården.

Kristdemokraterna tycker att delegationsordningen är viktig och måste ses över vad gäller att tillsätta och avsätta högre tjänstemän. Folktandvården måste ta ett större ansvar, det behövs en tandhygienistutbildning i länet. Staten bör ta ansvar för den avancerade sjukhusvården.

Sverigedemokraterna  tycker att de utbudsförändringar och strukturförändringar som görs måste komma primärvården till godo så den får mera resurser. Vad gäller personalen så måste man se till att behålla den som finns och rekrytera ny så att man kommer undan från stafettberoendet.

Miljöpartiet vill fortsätta stärka primärvården och satsa på bra arbetsförhållanden och kompetensutveckling för medarbetarna.

Centerpartiet säger att det behövs ett nytt ledarskap, viktigast är att återupprätta förtroendet för landstinget som organisation och för politiken.  Man vill se en tydlig prioritering på primärvården och vill avsätta 100 miljoner till den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista