Michel Issa, i kavaj och orange pullover, står lutad mot trappräcke
Michel Issa tycker att det är positivt att Sundsvalls kommun lyfter fram nysvenskar som en tillväxtfaktor i samhället. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Från arbetslös till multientreprenör - nätverk viktigare än cv

5:10 min

Han sökte hundratals jobb och droppen var när han fick nobben av ett stort hamburgerföretag. Ingen ville ha honom eller hans kompetens. Men sen vände det.

Michel Issa lyckades få till ett möte med företagsledaren Gunilla von Platen - och tog en selfie för att föreviga mötet - och efter det började allt fler dörrar att öppnas.

 – Det är bara en av dem, hon är ett exempel. Jag upptäckte att sanna, framgångsrika människor vill dela med sig av sitt nätverk och sin erfarenhet, de vill se fler människor lyckas. Och när jag upptäckte det började jag nätverka med många människor. Och det var de som började nominera mig och skicka kunder till mig, säger han.

För sjunde året i rad håller Sundsvalls kommun Mångfaldsdagen - en konferens om mångfald och integration. Den främsta anledningen till att dagen arrangeras är att kommunen ser mångfald och integration som en tillväxtfaktor. En av föreläsarna under dagen är Michel Issa, som presenteras som en av Sveriges mest prisbelönta entreprenörer.

 – Det är jättebra. De vill se oss jobba, de vill se oss ta nästa steg. Såna event är bra för de visar att det också finns positivitet. Vissa har gjort något här. Svenskarna kan vara stolta och tänka att det är bra att man har tagit emot oss och att vi i alla fall kan bidra till tillväxt och förändring i samhället, säger Michel Issa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista