Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fempunktsprogram för sjukvårdens utveckling i Västernorrland

Publicerat söndag 5 november 2017 kl 07.30
Nils-Gunnar Molin: Medborgarna har lärt sig en rejäl läxa
(1:12 min)
Nils-Gunnar Molin. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Nils-Gunnar Molin från Sollefteå framtidens akutsjukhus. Foto: Ulla Öhman/SR
Dokumentet med fempunktsprogrammet.
2 av 2
Foto: Ulla Öhman/SR

Föreningarna Sollefteå och Örnsköldsvik framtidens akutsjukhus har tagit fram ett fempunktsprogram för hur vården ska utvecklas. Nu ska partierna säga ja eller nej till punkterna.

Det har funnits fempunktsprogram i Landstinget tidigare, men nu kommer det från ett annat håll. Förslagen kommer från de båda ideella föreningarna som kämpar för akutsjukhus i Sollefteå och Örnsköldsvik och har kommit till genom möten med medlemmar, medborgare, vårdpersonal och andra.

De fem punkterna handlar i korta drag om:

1. Ny ledningsorganisation och bort med länsklinikerna
2. Tre fullvärdiga akutsjukhus
3. Sammanhållen vårdkedja som bland annat innebär att kommunerna och landstingen samarbetar om de sjuka äldre.
4 Kompetensutveckling och personalsatsningar
5 En översyn av den centrala administrationen som ska krympas

Nu ska föreningarna låta partierna ta ställning och i samtal med gruppledaren för varje parti i Regionfullmäktige så vill man ha ett tydligt ja eller nej till de olika punkterna.

Medborgarna har lärt sig en rejäl läxa att det som sägs, det kan man inte alltid lita på.

– Medborgarna har lärt sig en rejäl läxa att det som sägs, det kan man inte alltid lita på. Därför vill vi ha ett skriftligt svar med namnunderskrift och datum, säger Nils-Gunnar Molin, ordförande i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus.

Genom att se hur partierna svarat ska väljarna kunna bestämma vilket parti de vill rösta på i valet, men programmet ska också kunna vara till hjälp när partierna sitter och arbetar med sina landstingspolitiska program, säger Nils-Gunnar Molin från Sollefteå framtidens akutsjukhus.

För att undvika svekdebatter liknande den om löftet om tre akutsjukhus i länet, så vill föreningarna ha svar skriftligt och med underskrift av gruppledaren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".