Sven-Olof och Eva-Lisa Jansson
Sven-Olof och Eva-Lisa Jansson i Östergraninge. Längre ut på gården kan de inte ringa. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Fast telefonnät kan överges för mobilt 2023

4:28 min

Sven-Olof och Eva-Lisa Jansson i Östergraninge i Sollefteå kommun vill kunna ringa och använda mobila tjänster. Post- och telestyrelsen ger visst hopp.

Det fasta telefonnätet som hänger i luften på telefonstolpar sedan decennier håller på att plockas ner. De operatörer som äger den infrastrukturen ska då ersätta med något annat. För Telias del på landsbygden heter det Framtidens nät och bygger på radiovågor.

I Östergraninge kommer koppartråden att tas ner om mindre än en månad. Ersättningsnät finns redan – men fungerar dåligt enligt byborna.

– Det hörs som flera personer på linjen, det bryts, det ekar, det är otroligt ojämn kvalitet, säger Sven-Olof Jansson.

Inte heller mobilnätet är att lita på. Det går inte alltid att till exempel betala sina räkningar. Sms har fått skickas från balkongen.

Kommunen har gått bet

Sollefteå kommuns näringslivschef Mikael Näsström är besviken på lagstiftningen. Det är svårt för en kommun att ställa krav så all sorts kommunikation kan ske till och från en ort som Östergraninge.

– Vi har inte haft framgång i våra diskussioner med operatören. Det går inte att ställa krav på att ett mobilnät verkligen ska fungera som ett mobilnät. Det krävs av lagstiftningen bara att de kan leverera en talfunktion, säger han.

Lagen ger rätt till att kunna ringa

Ann-Sofie Fahlgren är enhetschef på Post- och telestyrelsen (PTS) på avdelningen för samhällsfrågor.

– Det behöver inte vara hopplöst. Det finns lösningar. Lagstiftningen säger att man har rätt till fast telefoni för tal och de allra flesta får en bra lösning.

Koppartrådsavvecklingen har pågått under en tid och det är cirka 20.000 hushåll per år som måste få en annan telefonlösning. Det är när inget annat fungerar som PTS träder in.

Men idag är den moderna telefonin mer förknippat med mobilnätet. Det är i mobiltelefonen man har sina appar och kan till exempel betala sina räkningar.

– 2023 ska alla ha tillgång till en stabil mobiluppkoppling enligt regeringen, säger Ann-Sofie Fahlgren.

Finns exempel på snabbare fiberutbyggnad

Sollefteå kommun tycker det är trögt från myndigheters sida med regelverket för statliga stödpengar, enligt näringslivschefen Mikael Näsström.

– Det finns kommuner som är goda exempel där man lyckas bra att samordna med marknadens aktörer och lyckas driva på så precis alla får tillgång till fiber, säger Ann-Sofie Fahlgren.

Sven-Olof Jansson tycker orättvisan är för stor mellan stad och land.

– PTS jobbar för att alla ska kunna gå över till moderna och säkra infrastrukturer. Utgångspunkten är att detta drivs av marknaden men där det inte går med hjälp av staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista