Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall, under en match i allsvenskan. Foto: Pär Olert/Bildbyrån
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Chatt med Gif Sundsvalls tränare Joel Cedergren

Under fredagen gjorde Gif Sundsvall sin sista träning innan ödesmatchen mot IFK Göteborg på söndag. Men tränaren Joel Cedergren är säker på utgången av matchen.

Läs hela chatten här!

Ann-Charlotte Carlsson, digital redaktör: Välkomna till vår chatt! Gif-tränaren Joel Cedergren sätter sig nu vid tangentbordet - så fråga på!

15:57, 3 November 2017

Frida: Hur ser läget ut inför matchen på söndag? Kommer ni kunna toppa laget maximalt?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Hej!
Jag tycker läget inför Söndagen är bra. Tycker att vi haft en bra träningsvecka och vi har förberett oss bra för att möta Göteborg.
Jag tror att vi kommer göra en bra prestation och tror att vi har goda möjligheter att vinna matchen.

16:01, 3 November 2017

Martin M, Svall: Hej Joel! Vad skulle du säga är anledningen till att säsongen blivit som den blivit? Missbedömde ni spelarmaterialet, eller? Minns att Urban Hagblom, inför säsongen, hyllade spelartruppen som "den bästa på många år". Önskar alla giffers all lycka iaf.

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag vill absolut inte skylla på att spelarna inte är tillräckligt bra. Det är jag som är ansvarig för resultaten. Jag tror att det är flera faktorer varför vi inte lyckats bättre. Det är på flera nivåer som vi måste bli bättre om vi ska lyckas över tid.Det är att förbättra klubbens ekonomi och genom det få bättre resurser.Det är att prioritera rätt utifrån de resurser vi har. Jag tror att vi bl a behöver utveckla organisationen runt laget så vi kan utveckla laget och spelarna ännu bättre, jag tror också att vi behöver utveckla vår scouting för nyrekrytering. Jag är förstås också självkritisk i detta och vet att jag själv behöver utvecklas för att få ut ännu mer av spelarna och laget.

16:18, 3 November 2017

Birgitta : Står Naurin i mål på söndag? Han har ju släppt in många mål de sista matcherna.

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: När vi släpper in mycket mål så är det hela laget som har ansvar för försvarsspelet och Tommy är en del av detta. Tommy har gjort en klart godkänd säsong och är en mycket viktig person med sin erfarenhet och ledarskap både på och utanför plan.

16:22, 3 November 2017

Annelie: Har ni nåt nytt "vapen" på gång inför söndag, eller hur tänker ni?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Vi har som vanligt lagt ned mycket tid att analysera vårat eget spel och också motståndarens spel. Vi har en matchplan som jag tror på.Vi ska försöka neutralisera Göteborgs styrkor och försöka utnyttja deras svagheter. Jag har en tro på att vi kommer vinna matchen och stanna kvar i Allsvenskan utan kval.

16:25, 3 November 2017

Kojak: Visst är den andre tränaren spanjor? Hur pratar ni med varandra - vilket språk? Och har ni olika roller? Ungefär som "good cop - bad cop"?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Ferran vill hellre bli kallad katalan än Spanjor dessa dagar ;)
Jag är väldigt nöjd att arbeta med Ferran, jag tycker han är en väldigt vänlig människa med glimten i ögat, han är också en duktig coach och ledare. Vi analyserar matchen tillsammans och planerar träningsveckan tillsammans. Ferran jobbar sedan med detaljplanering av träningarna samt motståndarscouting. Jag jobbar också med kortsiktiga frågor som t ex feedback till spelarna och laget men också med långsiktig planering.

16:33, 3 November 2017

Hasse: Hur påverkade är ni ute på plan under träningar o även matcher av Gifs ekonomiska problem? Det går ju knappast att bortse från...

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag tror allt som händer oss människor påverkar oss. Jag tycker dock att spelarna lyckas fokusera på sin egen och vår prestation.
Klubben har hanterat situationen på ett bra sätt och vi i A laget har inte fått några indragningar.

16:39, 3 November 2017

bengt: När ska ni skrota Sören Åkerbys träningsmetoder ?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag vet inte vad du menar?
Förklara gärna.

16:40, 3 November 2017

Bettan: Jag skulle gärna gå oftare på herrfotboll men jag tycker att stämningen även i lilla Sundsvall är gubbig och ganska rå på läktaren. Vad kan ni göra mer så kvinnor och familjer ännu mer vill betala för att titta på matcherna? Självklart vill vi heja på giffarna!

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Vad bra att du vill komma och titta och att du hejar fram oss:)
Jag tror att detta är en av dom viktigaste frågorna för föreningen. Hur kan vi skapa en miljö på arenan där männinskor vill vara och då förstås även kvinnor och barn!
Vi behöver också öka intresset hos Sundsvallsborna så att vi kan fylla läktarna och vi kan hjälpas åt att bli ännu bättre.

16:44, 3 November 2017

Ann-Charlotte Carlsson, digital redaktör: Nu är det bara en kvart kvar. Finns fortfarande chans att ställa just din fråga - så hoppas vi att Joel hinner svara på alla era frågor.

16:46, 3 November 2017

Eva-Lena: Om ni inte klarar nytt kontrakt, vad tror du det betyder för klubben (som ju redan nu har taskig ekonomi) om ni nästa år spelar i en lägre division?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Vi har en svår ekonomisk situation idag och det skulle förstås vara ännu tuffare om vi åkte ur. Jag har nu enbart fokus på träningen imorgon och att göra allt för att vinna matchen mot Göteborg på Söndag.!

16:46, 3 November 2017


Stort fokus mot skärmen för att hinna med alla frågor.

Stort fokus mot skärmen för att hinna med alla frågor.

16:50, 3 November 2017

Johan : Varför lyckas inte Giffarna på samma sätt som Östersund, vad är det Östersund gör "så rätt", och vad gör Sundsvall "så fel"?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag är imponerad över det Östersund har gjort och de har tydligt kört om oss. Det är en stor fråga och jag har inte helt kunskapen om allt dom gör i Östersund men jag tror att dom är bra på många plan. Både en föreningen som är tydlig med vad dom vill och är duktig på att göra det som krävs för att nå dit. Graham Potter hyllas och det ska han göras,jag vet också att deras organisation i A laget är mer utveclad än vår. Vi ska vara ödmjuka inför där vi är idag och förstå att vi har mycket att lära oss och behöver utvecklas för att bli ännu bättre.

16:53, 3 November 2017

Christer Jansson: Laget kan prestera väl även vid klara förluster, det har du lärt oss i år. Finns plats för beröm även vid en eventuell degradering till Superettan?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag tror att det är viktigt att kunna skilja på prestation och resultat. Det är inte alltid det är dålig prestation trots att vi förlorar och det vara en skitmatch vi spelat fast vi vinner. Jag antar att du tycker att jag är för positiv när vi förlorar men jag alltid väldigt besviken när vi förlorar men jag kan inte enbart vara känslomässig utan behöver vara analytisk också.

16:56, 3 November 2017

Eric W: Giffarna åker ju jojo mellan Allsvenskan och Superettan känns det som. Finns det förutsättningar för att ni någonsin ska kunna bli ett topplag i Allsvenskan?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag tror att det kan finnas möjligheter att i alla fall bli ett lag för övre halvan men då behöver vi göra saker bättre än idag och då menar jag på flera nivåer som jag beskrev tidigare. Idag är vi inte bättre men jag har en tro att vi kan lyckas och bli ännu bättre.

17:00, 3 November 2017

Hockey: Önskar verkligen laget all lycka i sista omgången, i ett eventuellt kval och nästa säsong oavsett serie. Vilken är den viktigaste lärdomen du, Joel, har dragit om fotboll av den här säsongen?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Tack för lyckönskningarna:)
Vilken svår och bra fråga du ställer om vilken är den viktigaste lärdomen jag dragit i år. Det är en utmanande fråga och jag vill gärna tänka mer än att svara lite snabbt nu på chatten. Hör gärna av dig till mig någon vecka efter serieslut så ska jag svara på detta. Du kan maila eller smsa mig.

17:04, 3 November 2017

Erik: Hej vilket lag är svårast att möta taktisk?

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag tycker att Jönköping är svåra p g a deras tydliga markeringsinslag i spelet. Det är något som dom är unika med i årets serie vilket gör det ännu svårare eftersom vi inte är vana att möta den typen av spel.

17:06, 3 November 2017

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall: Jag vill passa på att tacka er för era frågor och erat intresse i Giffarna.
Ha en trevlig Fredag kväll :)

17:08, 3 November 2017

Ann-Charlotte Carlsson, digital redaktör: Tack för alla frågor! Joel ville svara på alla, så han satt kvar en stund extra, men nu stänger vi chatten! Trevlig helg!

17:08, 3 November 2017

På söndag måste Gif Sundsvall vinna borta mot IFK Göteborg för att ha en chans att slippa kvala för att hänga kvar i fotbollsallsvenskan.

Vi kommer vinna matchen och stanna kvar i Allsvenskan utan kval.

Men ödet ligger till viss del även i andras händer. Samtidigt som Gif Sundsvall måste vinna sin match, så krävs också att Jönköping tappar poäng mot Östersund för att Giffarna ska slippa kval. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".