Resterna av gamla Viksjö skola skola är fortfarande kvar ett år efter branden
Senast i slutet av november ska området vara sanerat Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Härnösands kommun ställer krav på brandsanering

1:07 min

Ägaren till det nedbrunna planerade HVB-hemmet i Viksjö får ett par veckor på sig att sanera fastigheten annars väntar kronofogden.

Innan november månads utgång ska den brandskadade fastigheten i Viksjö vara sanerad, i annat fall kommer Härnösands kommun att överlämna ärendet till kronofogden och utföra saneringen på ägarens bekostnad.  
Det planerade HVB-hemmet sattes i brand för ett och ett halvt år sedan, därefter menar Alexandra Nilsson, plan- och byggchef i Härnösands kommun,  att ägaren, Stefan Blomberg VD för Obero AB, har haft många chanser att åtgärda byggnaden.

– Vi har haft ett föreläggande mot Stafan Blomberg och försökt komma i kontakt med honom och vi måste ju se till att våra beslut blir delgivna. Därefter har han haft ett visst rådrum att genomföra åtgärden. Vi åkte ut på plats vid sista datumet och såg att det inte var klart och då gick vi vidare.

Ägaren har alltså fått chansen att återställa fastigheten men har inte gjort det?

– Absolut, det är helt korrekt, säger Alexandra Nilsson.

Under veckan kommer Härnösands kommun att träffa ägaren och sedan har Obero AB på sig fram till början av vecka 47 (29 november) att sanera området. I annat fall kommer kommunen att begära handräckning av kronofogden och genomföra saneringen på ägarens bekostnad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista