Peter Tjernberg, Synskadades riksförbund.
Peter Tjernberg, Synskadades riksförbund. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio

Regeringsförslag får kritik: Vi måste höja våra röster

1:49 min

Regeringen vill ersätta handkappersättningen med en så kallad merkostnadsersättning för den som är synskadad eller gravt hörselskadad. Istället för att få en schablonsumma ska merkostnaderna redovisas. Det här får kritik från Synskadades riksförbund.

Peter Tjernberg från Sundsvall sitter med i förbundsstyrelsen i Synskadades riksförbund, och han att den nya reformen kommer att resultera i mindre pengar för de personer som idag får handkappersättning. 

Kritik mot att redovisa merkostnader 

– Jag tror att det handlar om att spara pengar på en grupp som redan har en ansträngd ekonomi. Jag hoppas att vi kan höja våra röster i hela landet  för att få den här förslagen till en pappersåtervinning, säger han. 

Peter Tjernberg tycker att det är märkligt att han som synskadad ska behöva redovisa sina merkostander.

– Hur många hundra spänn blir min mat för att jag bommar extra priser?Hur ska jag veta det? Jag ser ju inte de där extrapriserna, säger han. 

”En omställning”

Johanna Storbjörk, som är politisk sakkunnig åt socialminister Annika Strandhäll, säger att anledningen till att regeringen vill byta ut handikappsersättningen är för att man anser att den är omodern och krånglig.

Hon säger också att det inte finns några andra liknande ersättningar där man får pengar på grund av en diagnos. Det är alltid behovet som styr, och att det även bör gälla personer som idag får handkappersättning.

– Jag har full förståelse att det här blir en omställning och att det i det sammanhanget är en osäkerhet för bland annat synskadade. Då handlar det om att vi skapar goda förutsättningar för den här övergången och att vi ser till att det finns enkla och tydliga stöd. Det handlar också om att Försäkringskassan är reda i det sammanhanget, säger Johanna Storbjörk 

”Inte överkompenserade”

Men Peter Tjernberg vill inte se övergång till en merkostnadsersättning. 

– Det är inte så att vi som synskadade är överkompenserade, snarare tvärtom. Handkappersättningen gör det lite mer jämlikt och lite enklare att leva, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista