Lögdö. Lögdö bruk
1 av 2
Här vid Lögdö bruk skulle företag med kreativa verksamheter växa fram enligt planen, men idag syns ingenting av projektet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges radio
Otaliga rapporter skrevs under projekttiden för Lögdö Bruk Kreativ Arena
2 av 2
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

EU-pengar skulle skapa en kreativ arena i Lögdö - idag finns inga spår kvar

1:13 min

Vad händer med EU-projekt för miljontals kronor när projekttiden är slut. Vi granskar projektet Kreativ Arena i Timrå med budgeten 3,3 miljoner kronor.

Har du andra exempel? Hör av dig till vår reporter ingrid.engstedt-edfast@sverigesradio.se eller ring 060-19 03 30.

Varje år delas miljontals kronor ut till olika projekt i Västernorrland. Ofta finansieras projekten till hälften av EU:s strukturfonder och till hälften av lokala medel.

Men vad händer efter projekttidens slut? Vi har tittat på ett projekt, Kreativ Arena i Timrå, med en budget på drygt tre miljoner kronor som syftade till att både skapa arbetstillfällen och göra Lögdö bruk till en samlingsplats för de så kallade kreativa näringarna.

Enligt projektplanen så skulle Lögdö bruks historiska miljö bli en arena för kreativa näringar. Minst fem nya affärsidéer skulle skapas, tre nya företag och flera nya arbetstillfällen. Det var utgångspunkten för det treåriga projektet som varade mellan 2009 och 2011, ett EU-projekt till hälften finansierat av Timrå kommun, Länsstyrelsen och Landstinget.

En arena skulle skapas som en samlingsplats för de kreativa näringarna. Många anmälde sitt intresse, men vad hände sedan? Idag finns ingenting kvar av den kreativa arenan.

Musikern Tommy Rehn var halvtidsanställd i projektet som eventansvarig och menar att projekt av den här typen måste också ha en uppföljning, det räcker inte med att dela ut pengar.

 – Det största problemet med EU-pengar är att det bara finns pengar till att driva verksamhet och det finns pengar till anställningar. Jag skulle säga att det är fel på själva EU-systemet. 3,3 miljoner "fine", men vi skulle haft 3,3 miljoner ytterligare för att kunna anpassa lokaler så att vi skulle kunna göra det projektet syftade till, säger Tommy Rehn.

Har du andra exempel? Hör av dig till vår reporter ingrid.engstedt-edfast@sverigesradio.se eller ring 060-19 03 30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista