Ölbryggare häller upp skummande hembryggt öl i ett ölglas. Foto: Pontus Lundahl/TT
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT
Börje Karlsson, Torbjörn Granqvist
2 av 2
Börje Karlsson och Torbjörn Granqvist från Sollefteå Hembryggareförening. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Ölbryggning som kulturgärning

4:17 min

Sollefteå Hembryggareförening har länge förkovrat sig i den ädla ölbryggarkonsten. Torbjörn Granqvist och Börje Karlsson vet när en öl smakar bäst.

Det är bara fyra ingredienser i den jästa drycken - vatten, malt, humle och jäst.

Varför vill man ägna timmars arbete och månaders väntan på att få smaka sitt öl?

– För min del är det processen att skapa något som är gott som gör väntan värd, säger Torbjörn Granqvist.

Att öl ibland är ljust, ibland mörkt har sin förklaring.

– Det är rostningsgraden på malten.

Och malt – det är helt enkelt sädesslaget korn.

Humle, och då är det själva kottarna från den slingriga växten, finns ju även i Sverige. Men vanligtvis importeras den från något varmare breddgrader.

– Den är mycket aromatisk och ger ölet beskan genom alfasyran, säger Torbjörn Granqvist.

Det är mycket pyssel när ölet skapas. Det ska krossas, kokas, kylas, hällas på hink, jästen ska tillsättas och så silning.

– Ungefär två veckor i hinken ska det jäsa och sedan en 6-8 veckor på flaska.

Om man slarvar med att hålla rent kan det bli fel bakterier i vätskan.

– Då blir det ett suröl och det vill man inte ha, säger Torbjörn Granqvist och Börje Karlsson från Sollefteå Hembryggareförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista