Flicka gapar stort och blir undersökt för halsfluss. Foto:
1 av 2
Foto: Jörgen Ulfsgärd/TT
Tf Primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg Västernorrlands landsting
2 av 2
Primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Primärvården behöver mer pengar

1:16 min

Trots beslut om femton nya miljoner till primärvården så räcker det inte, säger landstingets primärvårdsdirektör. För samtidigt med pengarna kommer nya arbetsuppgifter.

Nyligen presenterades att primärvården ska få mer pengar. 30 miljoner talades det om i beslutet, men bara hälften av det var nya pengar, alltså femton miljoner.

Ingen står och demonstrerar utanför våra hälsocentraler och säger att den här vill vi ha kvar.

Men samtidigt får primärvården i uppdrag att bli fast vårdkontakt för de som varit inneliggande på sjukhus och behöver vårdplanering i hemmet. Det uppdraget börjar gälla vid årsskiftet och det kommer att äta upp ungefär hälften av de femton nya miljonerna säger Anna- Lena Lundberg som är primärvårdsdirektör på landstinget.

– Det behövs mer pengar till primärvården, bland annat för att kunna satsa på digitalisering så att det ska gå att boka besök själv och inte bli lika många telefonsamtal in till hälsocentralerna. Det behövs pengar till  kronikernas kontroller och de allra äldsta och sjukaste som verkligen är priogrupp ett.

Det behövs pengar till de kronikernas kontroller och de allra äldsta och sjukaste.

Anna-Lena Lundberg säger att det talas mer om primärvården nu och alla inser hur viktig den är. Men hon skulle vilja se ett ökat engagemang för hälsocentralerna även från befolkningen.

– Vårt största problem är väl att ingen står och demonstrerar utanför våra hälsocentraler och säger att den här vill vi ha kvar, det här tycker vi är viktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista