En läkare lyssnar på andningen med stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Många får vänta länge på att träffa sin läkare

2:18 min

Vård- och hälsocentralerna i Västernorrland har svårt att klara vårdgarantins löfte om att patienten ska få komma på besök inom en vecka.

När väntetiderna mättes senast, i augusti, så var det bara 82 procent av patienterna som efter bedömning fick komma inom en vecka. I hela Sverige var det 90 procent.

Det skiljer sig mellan olika vård- och hälsocentraler. Några klarar 7-dagarsmålet till 100 procent, andra bara till 66-67 procent. Där får alltså var tredje patient vänta längre än en vecka.

Bosse Björklund har väntat länge på en tid till läkaren på sin hälsocentral i Sollefteå. När han ringde i fredags fick han äntligen en bokad tid, men inte förrän två veckor senare, den 17 november.

– De har inga läkartider utan de sitter och väntar på nya scheman, så de ser om de har någon läkare över huvud taget. 

Totalt har han väntat nästan två månader, säger han, med svår värk i axlarna. Han har testat sjukgymnastik och smärtstillande tabletter, utan verkan.

– Jag vet inte vart vi är på väg någonstans. Vi måste säga ifrån, säger Bosse Björklund i Sollefteå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista