Bengt Eriksson, enhetschef
1 av 2
Felet är mänskligt, menar enhetschefen Bengt Eriksson. Foto: Fredrik Birging
Patient hade flera permissioner.
2 av 2
Patienten fick aldrig ansökan om permission behandlad, men hade ledigheter ändå. Foto: Fredrik Birging/SR

Patient hade felaktiga permissioner från rättspsyk

0:40 min

En patient på rättspsyk hade flera permissioner utan beslut i förvaltningsrätten. Det skriver st.nu idag. Det är ett mänskligt fel, säger enhetschef Bengt Eriksson.

Det var när Sundsvalls Tidning begärde ut avvikelser på Rättspsykiatriska regionenheten som man upptäcktes att en patient av misstag haft permission och att det inträffat flera gånger. Det står att läsa på st.nu idag.

För att en patient ska kunna få permissioner krävs beslut i förvaltningsrätten. I detta fall kunde patienten gå på obevakade permissioner utan det.

– I grunden är det ett mänskligt fel. Man har missat i byråkratin helt enkelt, säger Bengt Eriksson, tf enhetschef vid Rättspsykiatriska regionenheten i Sundsvall.

Var det här en högriskpatient som beviljades permission?

– Nej, det var det inte. De patienter som ens pratas om frigång eller permissioner är patienter som är bedömda flera gånger, att risken är väldigt liten, säger Bengt Eriksson till P4 Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista