en äldre man och kvinna framför skylt från IP only
Mats Söderkvist och Kerstin Pekkarinen är mycket tveksamma till om det kommer att bli någon fiberdragning från IP Only. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio

Ingen fiber - ett och ett halvt år efter att avtal skrevs

IP Only-kund: Jag vet inte om det blir något
3:18 min

Företaget IP Only, som bygger fibernät, är ett av de bolag som jagar nya kunder i Västernorrland. Samtidigt har man stora förseningar på redan tecknade avtal. 

Hur är fiberläget för dig? Har du också fått vänta länge? Kommentera på vår Facebook-sida.

Företaget IP Only är ett av de bolag som förser Västernorrlänningarna med fiber. De är för tillfället aktiva på 17 olika platser i Västernorrland och de fortsätter att teckna upp nya områden och nya kunder.

Samtidigt har man stora förseningar på redan tecknade avtal. I början av 2016 tecknade företaget fibernätsavtal med kunder i Söråker. Allt skulle vara klart hösten 2016 men man har fortfarande inte börjat gräva.

– Det blir två år nu i mars, säger Mats Söderkvist som är en av företagets kunder i Söråker. 

På företagets hemsida kan man läsa om status för fiberutbyggnaden i Västernorrland. Just nu pågår byggprojekt i Bispgården-Timrå, Skönsberg-Fagervik, Lunde-Ramvik, Härnösands tätort, Skönsmon, Ljusvik, Usland-Gustavshamn, Matfors, Skönsberg i Sundsvall, Ullånger och Docksta i Kramfors, Mellansel, Själevad, Gullvik, Bjästa och Överhörnäs i Örnsköldsvik.

Områdena är i olika stadier av byggprocessen från avtalstecknande till ansökningar av grävtillstånd, projektering, grävning och installation. Men om Söråker står det ingenting. Och i Söråker menar man att företagets information till kunderna har varit under all kritik.

– Nån information har man inte fått om man inte har mejlat och frågat dem, säger Mats Söderkvist.

– Det kom nåt brev för nåt halvår sen att det var försenat, och det hade jag redan räknat ut, säger Bosse Svelander.

Om ett halvår går den 2-åriga bindningstiden med IP Only ut och det blir då möjligt att försöka skriva avtal med en annan fiberleverantör. Mats, Kerstin och Bosse hoppas fortfarande på att det ska lösa sig med IP Only - men man har starka tvivel.

– Jag vet inte om det blir något. Man hör ju aldrig någonting, säger Kerstin Pekkarinen.

Per Norrthon, etableringschef på IP Only, menar att det kommer att bli fiber draget till alla kunder i Söråker. Men på grund av att det nu blir vinter så riskerar det att bli ytterligare något försenat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".