IP Only skylt
Fiberdragning till Söråker blir av. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio

Fiberdragningen i Söråker blir av - men med ytterligare försening

2:26 min

I mars har det gått två år sedan företaget IP Only tecknade avtal med kunder i Söråker om att leverera fiber till deras hushåll. Men ännu har man inte satt igång att gräva.

Enligt företaget är det problem med en underleverantör som gör att man är försenad med utbyggnaden.

 – Det är väldigt tråkigt att vi inte är riktigt igång i Söråker. Vi har haft problem med en underleverantör som vi hade valt ut för området och även tillståndshanteringen har dragit ut på tiden. Den är på plats nu, men det är förklaringen till förseningen i Söråker, säger Per Norrthon som är etableringschef för IP Only.

Företagets kunder i Söråker är också starkt kritiska till bristen på information. Företaget har till och med felaktigt gått ut med information om att grävandet redan satt igång.

– Vi har tagit till oss av det här och ser över det vi kallar för kundresan. När vi inledde det här för 24 månader sedan så kommunicerade vi inte lika intensivt med kunderna som vi gör idag. Målet är att åtminstone höra av sig var tredje månad till dem. 

– Den felaktiga delen är bara att beklaga. Det var ett fel som skedde i somras då vi kommunicerade att vi var igång med byggnationen vilket vi då inte var i Söråker men vi var i de övriga tio områdena, säger han.

På grund av den bristande och felaktiga informationen från företaget har många kunder börjat misströsta om de kommer att få någon fiber dragen av IP Only.

Men enligt Per Norrthon kommer kunderna att få sin fiber, om än med ytterligare försening.

– Vi kommer inom kort att kommunicera med kunderna och beskriva tidsplanen. Givet att vi snart går in i vintersäsongen så finns det en stor risk att vi inte kommer klara att ha slutleveransen färdig inom de här två åren, säger han.

I mars går den 2-åriga bindningstiden ut för de flesta av kunderna i Söråker vilket innebär att de då kan hoppa av och byta till en annan leverantör utan straffavgift. Per Norrthon hoppas att kunderna ska välja att stanna hos dem, men menar att fiberdragningen kommer att bli av, även om en del av kunderna väljer att hoppa av.

– Vårt mål är att hitta en lösning för de kunder vi har i Timrå och Söråker. Vi ska leverera fiber till dem. Alla ska få sin fiber som har beställt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista