Emma, Jenny och Moa från Härnösand. Foto Ulla Öhman
Emma, Jenny och Moa har inga planer på skönhetsoperationer men man ska aldrig säga aldrig säger Moa. Foto: Ulla Öhman/SR

Nästan var tredje kan tänka sig en skönhetsoperation

1:04 min

29 procent av svenskarna kan tänka sig att genomgå en skönhetsoperation. Bland de under 30 år är det varannan som kan tänka sig att göra det.

Vilka ingrepp skulle du kunna tänka dig att göra för att känna dig finare? Berätta på vår Facebook-sida!

Trots att det är långt ifrån riskfritt och trots att det kostar stora summor så svarar 29 procent av svenskarna att det kan tänka sig att genomgå en skönhetsoperation. Ännu mer positiva är de yngsta. Av de under 29 år är det 50 procent som svarar ja.

Om jag har råd och känner att jag blir ännu mer fräsch och känner mig finare, så varför inte?

Det här framgår av en opinionsundersökning som Svenska Dagbladet lät göra i januari i år.

– Ja, om jag har råd och känner att jag blir ännu mer fräsch och känner mig finare, så varför inte, säger Huda Afana från Härnösand. Men hon säger också att hon först skulle kolla att det är riskfritt och att läkaren är bra.

– Jag har inga planer just nu, men man ska aldrig säga aldrig. Det känns också lite läskigt för det kan ju gå helt tokigt, säger Moa.

I min ålder är det nog vanligast att man förstorar läpparna.

De flesta vi pratar med är inte förvånade över att så många kan tänka sig kosmetisk kirurgi.

– Nej, det känns som ganska vanligt som att ganska många gör det . I min ålder är det nog vanligast att man förstorar läpparna, säger Emelie. 

Men själv har hon inga planer att göra det.

– Nej jag är nöjd med mina läppar som de är, säger hon.

Skönhetsoperationer - Opinionsundersökning från Inizio på uppdrag av Svenska Dagbladet

  • Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av SvD inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre.
  • Undersökningen omfattar 1 080 intervjuer bland allmänheten under perioden 27–30 januari 2017, och är genomförd som en webbundersökning.
  • Schibsted/Inizio ställde bland annat denna fråga: ”Estetisk plastikkirurgi är olika ingrepp som avser att förändra utseendet eller motverka åldrandet, vilket också kallas skönhetsoperation. Kan du tänka dig att genomgå plastikkirurgi av estetiska skäl?”. Totalt 29 procent av de 1 080 respondenterna svarade ja.

Källa: svd.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista