Stenar från husgrunden ligger spräckta, huller om buller intill ett djupt spår från en grävare. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
1 av 3
Stenar från husgrunden ligger spräckta på marken. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Patrick Glamsjö står under paraply med en grävmaskin i bakgrunden. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
2 av 3
Markägaren Patrick Glamsjö. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Fornminnen förstörda vid Indalsälven

0:50 min

Fornminnen har förstörts vid ett kraftnätsbygge vid Indalsälven. Just nu pågår grävningar i Baggböle mellan Liden och Indal där det också finns flera fornminnen.

Kraftnätet byggs ut kraftigt i Västernorrland. Ofta handlar det om nya vindkraftsparker och att den ström som alstras där behöver rejälare nät på sin väg söderut.

Ett område där Eon gräver just nu för elnätsfundament är Baggböle. Där gräver man även ner ett mindre lokalt elnät. Alldeles intill fornminnen som nu har förstörts.

Patrick Glamsjö är en av markägarna i området som sålt rättigheter till Eon för utbyggnaden. I pappren står det att Eon ska ta hänsyn till fornminnen.

– Skriftligt sett så var det säkert bra hänsynsregler, men när man tittar på verkligheten blir man förskräckt, säger Patrick Glamsjö.

En stor grävare på 23 ton har vräkt sig in här på gamla körvägar.

Förutom en minnessten finns också en husgrund som är fornminnesmärkt av Riksantikvarieämbetet. Den är nu förstörd och stenarna i husgrunden ligger huller om buller.

– De har kört där över nu på morgonen när de skulle köra upp material till ledningen de ska bygga ovanför. Jag blev chockad när jag kom hit och såg att de kört här inne.

– Det är en stor grävare på 23 ton som vräkt sig in här på de gamla körvägarna. Det tas ingen som helst hänsyn. Det sägs ju att det ska finnas väl utmärkta kartor till entreprenörerna. Det funkar tydligen inte i praktiken, konstaterar markägaren Patrick Glamsjö. 

Vad tänker du?

– Det känns hemskt. Det är vår historia. Jag är kulturellt och biologiskt intresserad och försöker bevara det här till eftervärlden, och så kan ett storbolag bara för pengars skull vräka sig in och bara köra över, säger Patrcik Glamsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista