Daniel Brännström i ett växthus i Härnösand vid Peckas naturodling
1 av 3
Daniel Brännström pysslar om tomatplantorna i växthuset. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Tomatplantor i peckas naturodlings växthus i Härnösand.
2 av 3
Tomatplantorna planteras på rad i det stora växthuset. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
En grusbädd där det planteras tomater vid peckas naturodling.
3 av 3
Grusbädden där tomaterna planteras. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

3 800 tomatplantor planteras i Härnösand

Daniel Brännström: Första tomaten kommer vara röd till jul
2:21 min

Vid Peckas naturodling i Härnösand odlas fisk och grönsaker i symbios. Snart sätter de Europas största kretsloppsodling i drift.

Tekniken har arbetats fram under 20 år. Vatten från fiskarna pumpas ut till tomaterna där fisknäringen omvandlas till växtnäring. Efter det pumpas det rena vattnet från tomaterna tillbaka till fiskarna. Därmed blir det ett slutet kretslopp. 

Nu planteras 3 800 tomatplantor i det som kommer bli Europas största kretsloppsodling och tomaterna odlas i grusbäddar. 

– Hade vi odlat i jord hade det blivit väldigt blött. I grus blir det en bra kombination med bakterieprocessen och biobädden, säger Daniel Brännström som är en av grundarna till Peckas naturodling.

Runt jul väntas växthuset ha mogna tomater och i januari ska det vara i full produktion, enligt Daniel Brännström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".