Staffan Olofsson från Solberg.
Snö som gott och väl räcker för skidåkning i Solberg konstaterar Staffan Olofsson. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

I Solberg finns åkbara skidspår på snö

3:28 min

I Solberget i Solberg kan de redan erbjuda skidspår för längdentusiaster. En tre kilometer lång slinga uppe på berget lockar åkare från hela Örnsköldsvik.

Solberget brukar alltid kunna erbjuda tidiga skidspår. Så också i år även om snön kom sent i år.

– Först i slutet av oktober, säger Staffan Olofsson, eldsjäl i idrottsföreningen i Solberg, knappa 10 mil från Örnsköldsvik. Vi brukar kunna erbjuda skidåkning här redan i början av oktober.

– Nu har vi ett decimeter tjockt snötäcke som är preparerat i två olika spår.

Varje helg kommer det skidåkare från Örnsköldsviks kommun till Solberget i Solberg. Ja, vissa utnyttjar också spåren kvällstid.

– Vi har skidskyttar från Anundsjö som kommer upp och åker med pannlampor, säger Olofsson. Annars är det helger som gäller då vi inte har någon belysning uppe på berget.

Olofsson har redan nu suttit många timmar på sin skoter för att dra och preparera skidspåren.

Idag torsdag, när P4 Västernorrland besökte Solberg, regnade det nere i byn samtidigt som det blåste och snöade lätt uppe på toppen (knappa 600 meter över havet).

– Det vore önskvärt med lite nysnö och några grader kallt, då blir det här perfekt, säger Staffan Olofsson.

Skidbacken däremot erbjuder ingen utförsåkning just nu. Backen är i princip helt fri från snö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista