En skylt vid vägkanten där det står IP Only
Foto: Agneta Jacobsson / Sveriges Radio

IP Only riskerar att inte få gräva i Söråker

2:24 min

IP Only har inget giltigt grävningstillstånd i Söråker och om de ansöker om ett riskerar de att få avslag från kommunen.

I Söråker har många hushåll tecknat avtal om fiberanslutning med IP Only, men 1,5 år senare väntar de fortfarande på att få fibern installerad. 

I två års tid är de bundna av avtalet, så än har IP Only ett halvår på sig att börja gräva. Enligt företaget är det problem med en underleverantör som gör att man är försenad med utbyggnaden.

 – Vi har haft problem med en underleverantör som vi hade valt ut för området och även tillståndshanteringen har dragit ut på tiden, säger Per Norrthon som är etableringschef för IP Only.

Svårt att hinna få nytt tillstånd

Företaget måste också ha grävtillstånd från Timrå kommun för att få gräva i Söråker, och enligt Jan Eriksson på kommunen så har företaget ännu inte ansökt om något nytt tillstånd, efter att det tillstånd de först hade 2016 har löpt ut. Men det är osäkert om de hinner få något tillstånd innan bindningstiden går ut.

 – Det har jag svårt att se. De har påbörjade projekt på andra ställen i kommunen som de inte har färdigställt. Förra hösten stoppade vi ett projekt på grund av att det blev vinter eller började bli vinter, och då tyckte vi att det var lämpligare att vänta tills det finns bättre förutsättningar att gräva, säger Jan Eriksson.

Enligt Jan Eriksson har IP Only inte skött sina åtaganden att återställa mark efter grävning på andra ställen i kommunen på ett tillfredsställande sätt. Och det är ytterligare ett skäl till att man troligen kommer att neka företaget grävtillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista