Lena Asplund moderat riksdagspolitiker från Sollefteå och medlem i partistyrelsen.
Lena Asplund moderat riksdagspolitiker från Sollefteå och medlem i partistyrelsen -- nu aktuell för regionen i valet 2018. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Lena Asplund (M) vill leda regionen och Jörgen Berglund (M) vill till riksdagen

Lena Asplund: Det är klart att jag vill toppa regionlistan
1:59 min

P4 Västernorrland erfar att nuvarande riksdagsledamoten Lena Asplund från Sollefteå kommer att toppa Moderaternas valsedel för regionen, det vill säga landstinget.

I partiernas innersta kretsar pågår ett intensivt arbete nu kring hur man ska toppa laget.

Socialdemokraterna har redan bestämt att på riksdagslistan för Västernorrland ska det allra högst upp stå Stefan Löfven. Resten av namnen är dock inte klara utan valberedningen jobbar på.

Till regionfullmäktige (tidigare landstingsfullmäktige) är valet 2018 ovanligt intressant efter den innevarande perioden som varit mycket dramatisk med BB- och akutkirurginedläggningar vid Sollefteå sjukhus och där många partier sliter med olika lojaliteter.

Geografin har varit ovanligt svår att få ihop i länet Västernorrland där befolkningarna i landskapen Medelpad och Ångermanland ofta haft helt olika uppfattningar kring vad som är bäst.

Moderaterna har med den borgerliga Alliansen haft en period av styre i landstinget (som det då fortfarande hette), 2010 - 2014. Per Wahlberg var då landstingsråd. Men enligt vad P4 Västernorrland erfar råder det idag inte uppslutning kring hans namn.

Lena Asplund, som bor i Sollefteå, har deltagit i länets provval till regionfullmäktige. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006 men deklarerade redan i höstas att ytterligare tid i huvudstaden inte är aktuellt.

– Jag vill leda regionen som behöver komma tillbaka till politiskt styre, säger Lena Asplund.

Provvalets resultat vill valberedningens sammankallande Patrik Gustavsson hålla hemligt ännu en tid.

P4:Det skulle förvåna en del om inte region-listan toppas av dig, Lena Asplund.

– Så kan de kanske vara. Det är klart att jag vill toppa den.

P4: En av de svåraste nötterna i regionpolitiken är framtiden för Sollefteå sjukhus, var står du där?

– Jag ser till hela länet. Som det är nu fungerar det ju inte heller i Örnsköldsvik och Sundsvall.

P4: Om du kommer i en styrande position vill du då öppna för verksamheter i Sollefteå?

– Jag kommer inte att lova någonting som jag inte kan hålla. Men vi moderater har en sådan ambition, absolut.

Jörgen Berglund, Sundsvall, kan bli den nye i riksdagen

Idag har moderaterna från Västernorrland två mandat i riksdagen, förutom Asplund även Eva Lohman. Att döma av dagens opinionssiffror är det osäkert om Moderaterna i valet får mer än ett mandat.

– Jag står till förfogande, säger Jörgen Berglund, idag oppositionsråd i Sundsvall men som i övrigt är förtegen kring ambitionerna i och med att han står på nomineringslistan.

Moderaterna håller sin länsstämma den 26 november i Kramfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".