Simbassängen i badhuset i Björna.
Simhallen i Björna är stängd för allmänheten på fredagskvällarna. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio.

Inget bad i nyrenoverade simhallar

0:57 min

Under ett helt år har allmänhetens bad i fyra renoverade simhallar i Örnsköldsvik varit uteslutet. Ett nytt regelverk innebär att det saknas personal.

Det handlar om de nyrenoverade simhallarna i Björna, Husum, Bredbyn och Köpmanholmen. Inget allmänhetens bad tillåts då det saknas personal som kan ansvara för säkerheten.

Förhandlingar har pågått med fyra simföreningar men erbjudandet på 50.000 kronor per år har förkastats av tre av de fyra föreningarna. Föreningen i Köpmanholmen har inte svarat ännu.

– Inte bra alls, medger Sune Westberg, kultur och fritidschef i Örnsköldsvik. Folk ringer och undrar vad vi håller på med.

Socialstyrelsen införde nya regler ifjol som innebär att vattenkvalite´n ska kontrolleras varje dag. Den saken klarar man av i Örnsköldsvik. Däremot klarar man inte av att tillhandahålla två personer som tjänstgör under allmänhetens bad på företrädesvis fredagar. Utbildad personal som ska ansvara för säkerheten. Kommunens bud godtas inte.

– Utbildningen tillhandahåller vi i Paradisbadet, säger Sune Westberg. Men klubbarna har hittils inte varit nöjda med vad vi erbjudit.

När kan allmänhetens bad öppna igen tror du?

– Vi ska träffa simklubbarna inom kort. Vi måste lösa det här så fort som möjligt, avslutar Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista