En död kräfta
Dykare hittade en första död kräfta på botten, den följdes senare av många fler. Pesten är ett faktum. Foto: Janne Bäckström/Privat

Kräftpest konstaterad i nedre Ljungan

2:58 min

Satsningen på svensk flodkräfta i Ljungan såg ut att gå väl. Men idag kom beskedet man fruktat. Det här är en tung dag, säger Janne Bäckström, Ede fiskevårdsområde.

Ede Fiskevårdsföreningars gemensamma satsning på att sätta in svensk flodkräfta längs Ljungan har fallit väl ut - till idag.

Fiskevårdsföreningen anlitade dykare för att kolla om man klarat sig från pesten.Och tidigare var dykare i vattnet vid Ede, Bodas fiskevårdsområde och tyvärr verkar det som om pesten nått även hit, dykaren fann bara livlösa kräftdjur.

– Det är en tung dag, inte bara för oss, utan uppströms mot Ånge, säger Janne Bäckström, Ede fiskevårdsområde.

Inte en enda kräfta är levande?

– Nej, inte en enda, alla vi har hittat på har varit döda.

Hur känner du nu?

– Det är ett slag, inte bara för oss utan för hela regionen som har jobbat så hårt. Sedan 2001 har det lagts ned fruktansvärt med tid och pengar. Från Ångesjön ner hit, dött. Kanske har de klarat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista