Patrick Glamsjö står vid sidan av sin traktor, en liten fiat med gult frontlastaraggregat som blockerar vägen för grävmaskinerna i Baggböle. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Patrick Glamsjö vid sin traktor som blockerar vägen för grävmaskinerna. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Markägare stoppar Eons grävningar vid Baggböle

2:19 min

Eons grävningar för ett kraftnätsbygge vid Baggböle mellan Indal och Liden har återigen stoppats. Den här gången av markägare.

I förra veckan förstördes fornminnen vid grävningarna för en kraftledning i trakten av Baggböle. Arbetet stoppades och imorgon tisdag ska en arkeolog undersöka skadorna.

Istället flyttades kraftledningsarbetet närmare Indalsälven där man nu håller på att anlägga en mindre väg, men nu har markägare stoppat även det arbetet. 

Framförallt är det en massa rödlistade växter som växer där.

– De riskerar att förstöra en sandhylla som vägen går på. Jag har motsatt mig det här, med de lyssnar inte. Nu är grävmaskinen här. 

Vad är viktigt på den här sandhyllan?

– Det är kulturmiljön. Det finns en gammal hästkörväg och "sitthyllor" som är från Indals IF:s första fotbollsplan, men framförallt är det en massa rödlistade växter som växer där som vi försöker skydda och bevara, säger markägaren Patrick Glamsjö.

Eon har ett avtal med Patrick Glamsjö, men de är inte ense om hur innehållet i avtalet ska tolkas.

– Det finns ett avtal som jag skrivit på, men vi är två parter om det här avtalet. Eon hävdar att de har tolkningsföreträde tydligen. Jag anser att är man inte överens om hur avtalet ska tolkas, så måste en tredje part in och avgöra, säger han.

Jag kommer inte flytta den frivilligt.

För att stoppa grävningarna körde Patrick Glamsjö ner och ställde en traktor i vägen i helgen. 

– Jag kommer inte flytta den frivilligt. De har deklarerat tidigare att de kommer begära handräckning av polisen. Då får de väl göra det då, konstaterar Patrick Glamsjö.

Vi har sökt Eon för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista