Baggböle
Sandbankar med rödlistade och fridlysta växter i Baggböle Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Eon hade inte ansökt om samråd och ännu inte artskyddsdispens

3:14 min

Striden om natur- och kulturmiljö i Baggböle mellan Liden och Indal går vidare. Eons arbete med kraftledningarna från Jenåsens vindkraftpark stoppades idag igen.

På Länsstyrelsen Västernorrland finns miljöhandläggaren Martin Löfdal på en annan avdelning än John Molin som hanterar förstörelsen av minst en fornlämning i Baggböle. Martin Löfdal konstaterar att det ungefär samtidigt som underentreprenören körde över fornlämningen så kom det in en ansökan om samråd.

– Det hade varit bra med större framförhållning, säger Martin Löfdal.

Samråd för naturmiljön är alltså det ena som gäller området Baggböle mot älven med kultur- och miljövärden i landskapet och allmänt rödlistade växter – och där har nu länsstyrelsen sex veckor på sig att hantera den samrådsansökan.

Det finns tre möjliga beslut som länsstyrelsen kan komma fram till.

  • Att åtgärden Eon vill göra får ett ja utan några synpunkter från länsstyrelsen.
  • Att Eon föreläggs försiktighetsåtgärder för att motverka skada på naturvärden. Det skulle kunna vara att grävningar och byggnationer får bara göras en viss årstid och annan hänsyn.
  • Att det blir förbud för Eon att genomföra det de samrådsanmält.

Länsstyrelsen pressas nu att snabba på handläggandet. Martin Löfdal har tvingats lägga undan andra ärenden för att prioritera Baggböle.

– Det hade varit lämpligt om de kollat upp naturvärden och fornlämningar. Arbetet borde vara mer planerat av Eon med bättre rutiner, det skulle man kunna säga, säger Martin Löfdal.

Är du förvånad att ansökan om samråd kommer först nu, till synes panikartat?

– Eon har tidigare i tillståndet för kraftledningsbygget fått upplysningar om höga naturvärden, säger Martin Löfdal.

Dessutom finns det för sandbankarna nära Indalsälven ett artskydd för främst de fridlysta växterna bergviol och höstlåsbräken. Någon dispensansökan vad gäller artskyddet har över huvud taget inte kommit in till länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista