Bildkollage: Bo Bergquist i Fagervik och en närbild på fiberdosan som sitter monterad på väggen. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio
En skylt vid vägkanten där det står IP Only
2 av 2
Foto: Agneta Jacobsson / Sveriges Radio

IP Only installerar fiberdosor hos kunder - långt innan grävarbetet påbörjats

2:58 min

I början av sommaren fick kunder i Fagervik i Timrå kommun fiberdosor installerade i sina hus. Men de har fortfarande inte fått någon fiber och det finns ännu inget grävtillstånd för området.

Fiberleverantören IP Only lovar i sitt avtal att påbörja arbetet inom två år. Efter det kan kunden bryta avtalet och gå vidare till en annan leverantör. Men när dosan är installerad har kunden inte längre rätt att bryta avtalet. 

Bo Bergquist är en av dem som fått en fiberdosa installerad utan att grävningarna börjat.

– Jag har inte fått någon fiber indragen. Man kom i juni och installerade några boxar. Man målade även på vägen och på gräset där fibern skulle dras, men ingenting har hänt efter det. 

Det är lurendrejeri. De ska låsa fast oss i avtalen.

IP Only har inget grävtillstånd i det här området. Det bindande 2-åriga avtalet går ut i vår om företaget inte har påbörjat arbetet. Men nu när dosan sitter där på väggen tror Bo Bergquist att han är fast hos bolaget.

– När inget hände i somras kom ju tankarna att nu är man låst i det här avtalet. Nu är det påbörjat när jag släppt in dem i huset. Det är lurendrejeri. De ska låsa fast oss i avtalen, så vi inte kommer ur det, säger Bo Bergquist.

– Det känns surt. Jag känner mig jättelurad, konstaterar Bo Bergquist.

IP Only svarar

Per Norrthon är etableringschef på IP Only och tillbakavisar att dosan sitter på väggen som ett sätt för företaget att säga att arbetet är påbörjat.

– Att han känner sig jättelurad är jättetråkigt, men vi har som målsättning att lösa det här, inte att låsa in kunderna längre.

Så det här är inte ett enkelt sätt att säga att arbetet är påbörjat?

– Nej, det är det verkligen inte, säger Per Norrthon på IP Only.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista