På isbelagd Bölesjön står Roger Bergström och Per Mickelsson i utrustning för att åka långfärdsskridskor, inklusive hjälm. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
1 av 2
Per Mickelsson och Roger Bergström från föreningen Långfärdsskridskor Sundsvall. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Människor med långfärdsskridskor på en islagd sjö. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
2 av 2
Medlemmar ur föreningen Långfärdsskridskor Sundsvall på Bölesjön. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

Nu åker långfärdsskridskorna fram

Roger Bergström: Bölesjön är väldigt trygg is
2:07 min

Det har varit minusgrader på nätterna och då växer isen på sjöarna. Hög tid att plocka fram långfärdsskridskorna. Till exempel för en tur på Bölesjön norr om Torsboda.

Idag går säsongens premiärtur för medlemmarna i Långfärdsskridskor Sundsvall, då de åker en sväng på Bölesjön i Timrå kommun, på den redan tjocka och trygga isen. Roger Bergström och Per Mickelsson i föreningen ser fram emot säsongen, som alltså redan har börjat.

Just Bölesjön är ganska grund, berättar Roger Bergström, så där lägger sig isen ganska tidigt och är nu drygt sju centimeter (!).

– Vi har haft några klara nätter. Det kanske har krupit ner till några minusgrader och då växer isen rätt bra. Det räcker med den kyla vi har haft, berättar Per Mickelsson.

Förutom skridskor och annan klassisk utrustning är det nu allt vanligare med hjälm, som både Per och Roger förespråkar.

– Det kanske vanligaste fallet är att man råkar åka in i en spricka och då faller man framåt. Det går fruktansvärt snabbt, så du hinner inte ta för dig, så då är det skönt att veta att man har huvudet skyddat, menar Roger Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".