Meja Sundberg sminkar Ulla Öhman.
1 av 2
Meja Sundberg tränar makeup på en äldre hud Foto: Maria- Therese Matsson
Före och efter.
2 av 2
Före och efter Foto: Privat

Så sminkar man sig när man är lite äldre

"En äldre hud är torr, därför är det bättre med en tunnare foundation"
2:12 min

Använd lätt foundation utan puder, ta bort de små fjuniga hårstråna under ögonbrynen och välj varma toner på läppstiftet. Det är tre råd från makeupexperten.

På hantverksprogrammet på Sundsvalls gymnasium var det smink på schemat idag och temat var att sminka en hud som inte längre är purung. Från 30 års ålder börjar huden förändras och det kan vara bra att förändra eller iallafall tänka över vilka produkter man använder.

Här är några råd från Maria-Therese Matsson som är lärare på programmet och Meja Sundberg som är tredjeårselev och gjorde sminkningen på P4s reporter:

*Foundation, så lätt som möjligt, en tjock och täckande foundation innehåller mer puder och är torrare vilket gör att resultatet blir kakigt och mer rynkigt.

*Noppa gärna ögonbrynen lite. Äldre har ofta mycket små fjuniga hår som knappt syns men som tynger ner hela ögat. Att använda ögonbrynskniv kan vara ett bra alteranativ.

*Läpparna hos äldre blir ofta tunna och smala. Mörka färger förminskar. Äldre får ofta också en kall ton på sina läppar så välj varma toner i läppstiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".