Blyertsskiss från rättegången i kidnappningsmordet på en 23-årig man. Ilustration: Ingela Landström/TT
Från rättegången. Foto: Ilustration: Ingela Landström/TT

Åklagarna kräver livstidsstraff i kidnappningsmordet

1:40 min

Dom inblandade i kidnappningsmordet bör dömas för mord och medhjälp till mord. Det sade åklagarna vid slutpläderingen i hovrätten.

Gävle Tingsrätt dömde sex personer för mord på en 23-årig Sundsvallsbo. Fem av dem fick livstids fängelse en sjätte dömdes till 14 års fängelse.

När det var dags för åklagarna att slutplädera i Hovrätten under tisdagen upprepade man sin inställning från tingsrätten om att kidnappningen och mordet var planerat av samtliga åtalade. Karolina Lindekrantz är en av åklagarna:

– Man har varit närvarande när det här människorovet sker i Gävle. Och man har hållit ihop i tio timmar som den här gärningen har pågått.

Åklagaren menar också att det hela tiden varit de inblandades avsikt att 23- åringen skulle mördas.

Under hovrättsförhandlingen har alla dömda utom en, ändrat sina uppgifter. Men åklagaren ger inte mycket för deras nya versioner om vad som hände natten mot den 5 april 2016.

– Dom skyller ifrån sig på samma personer på ett lite mer tillrättalagt sätt.
Uppgifterna kommer dessutom fram efter att restriktionerna hävts, så dom har haft möjlighet att snacka ihop sig, säger åklagare Karolina Lindekrantz till P4 Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista