Två poliser i kravallmunderingen kommer gående genom röken från en röd rökgranat vid vasaplatsen i Göteborg. Bilden är från Göteborgskravallerna 2001. Foto: Henrik Montgomery/TT
Vasaplatsen i Göteborg, juni 2001. Foto: Henrik Montgomery/TT

Poliser från Västernorrland i rekordkommendering

1:20 min

På fredag samlas EU:s toppolitiker i Göteborg. Polisen kraftsamlar och det kommer att bli en av den svenska polisens största insatser någonsin.

Rättvisa villkor och tillväxt är ämnet för EU-toppmötet i Göteborg på fredag. Senast ett toppmöte hölls i staden blev det stora kravaller och många minns fortfarande nyhetsinslagen från centrala Göteborg de där dagarna i juni 2001.

Efter Göteborgskravallerna som de kom att kallas fick Polisen hård kritik för sitt arbete och Polisen ändrade också sitt arbetssätt och sina rutiner för att hantera den här typen av upplopp. Fredagens Polisinsats kommer att bli en av de största någonsin för svensk Polis och resurser från landets samtliga regioner kommenderas för tjänstgöring, så även från region Nord. Nio poliser från Västernorrland reser ner till Göteborg under veckan men man räknar inte med samma typ av våldsamheter som 2001.

– Den uppgift vi har från SÄPO och vår egen underrättelsetjänst är att risken för våldsamma opinionsyttringar är låg, berättar Hans Lundström, Poliskommissarie i Region nord.

Erik Nord som har varit planeringsansvarig inför kommenderingen, säger dock att polisen har arbetat utifrån tesen att det råder en hög hotbild mot toppmötet - något som Hans Lundström inte känner till.

– Den uppgiften får jag nu. Jag vet inte vad han har för underlag för det.

Poliserna som kommenderats från Västernorrland kommer i huvudsak att arbeta med bevakningsuppdrag. En ganska vid arbetsbeskrivning som omfattar många arbetsuppgifter. Oavsett så sitter minnesbilderna från senaste toppmötet kvar och därmed en viss oro.

– Ja, det är klart. Men samtidigt så måste vi ju grunda den här insatsen på nya analyser och det är gjort på nationell nivå, säger Hans Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista