Saru Zindoga
Saru Zindoga Gafvelin sitter hemma i Örnsköldsvik och följer spänt händelseutvecklingen i Zimbabwe. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Orolig väntan för Saru i Örnsköldsvik

Pendlar mellan att vara ledsen och vilja fira.
4:36 min

Det osäkra läget i Zimbabwe följs med spänning av Saru Zindoga Gafvelin i Örnsköldsvik. Saru har daglig kontakt med sina fyra syskon i huvudstaden Harare och befarar i värsta fall ett inbördeskrig.

De senaste dagarnas händelser som kulminerade i natt med skottlossningar och där militären tog över stadstelevisionen, har skapat en politisk oro i landet. Det handlar om presidenten Robert Mugabe som styrt Zimbabwe i snart 40 år. Vem ska över rollen som landets president, den betydligt yngre hustrun eller vicepresidenten Mnangawa?

– Jag har daglig kontakt med mina fyra syskon i Harare, säger Saru Zindoga Gafvelin, tidigare journalist i Zimbabwe och bosatt i Örnsköldsvik sedan 2009.

– En av mina systrar berättade i morse om att militären har varit väldigt synlig, att det förekom skottlossning. Vi är väldigt oroliga för hur det här ska sluta, blir det ett inbördeskrig, frågar sig Saru?

– Samtidigt vill man nästan fira att något äntligen händer, fortsätter Saru. Vi och folket hemma i Zimbabwe har väntat länge på att något ska hända. Att någon ställer upp och säger att nu får det räcka, nu är det nog med Robert Mugabes styre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".