Vid bild på Nolbybacken i Kvissleby
1 av 3
Långt ifrån hela Nolbybacken är snötäckt, men snökanonerna har bara varit igång i tolv timmar. Bläddra för fler bilder. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Snökanoner i Nolbybacken.
2 av 3
Åtta snökanoner är igång och ytterligare 10-12 stycken sätts in när temperaturen sjunker ytterligare. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Snökanon i närbild
3 av 3
Kallt vatten från Ljungan blir till snö i Nolbybacken. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

Snökanonerna går för fullt i Nolbybacken

"Det lär säkert vara några som tjuvåker"
2:43 min

De senaste dygnens kalla nätter har fått fart på länets alpina skidentusiaster. I Nolbybacken är säsongspremiären inte långt borta.

Den som längtar efter att spänna på sig slalompjäxorna behöver inte vänta länge till. Om bara en dryg vecka räknar de ansvariga med att Nolbybacken i Kvissleby söder om Sundsvall kan öppna.

– Det är många ideella krafter som vill komma igång med att åka skidor och ställa upp och jobba också. Det är därför det funkar, säger driftschefen Hans Sundberg.

Målsättningen är att kunna köra igång tidigare än de flesta fjällmetropolerna.

– Vi hoppas på den sista helgen i november, berättar Hans.

En vecka före fjällen alltså?

– Ja, vi tänkte försöka med det, klå dem, säger Hans Sundberg med ett skratt innan han återgår till arbetet med att täcka Nolbybacken med snö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".