Minnessten Baggböle
Minesstenen i Baggböle är en kulturhistorisk lämning men i området finns även forlämningar äldre än från 1850. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Arkeologen släpper inte Baggböle

0:47 min

Arkeologen David Loeffler ska fortsätta att bevaka de historiska lämningarna i byn Baggböle. Han misstänker att mer borde ses som fornlämningar.

Förstärkningen av elnätet från vindkraftsparken Jenåsen några kilometer från Liden har fört med sig konsekvenser för byn Baggböle nära Indalsälven.

Dels gäller det fridlysta eller rödlistade växter som finns på eller nära sandbankarna och ravinerna nära älven. Dels gäller det också de historiska lämningarna främst norr om riksväg 86.

Förra veckan upptäcktes att underentreprenörerna kört med grävmaskin över ett område som är utmärkt på Riksantikvarieämbetets kartor.

– Vad vi tror nu är det en jordkällare som fått tryck på sig men knappast skador. Och den anläggningen har vi idag inte belägg för att den är äldre än 1850, säger David Loeffler.

Just det årtalet är vattendelaren för om historiska fynd ska ses som fornlämning eller bara en kulturhistorisk lämning. I det senare fallet är skyddet svagare.

– Även då ska det visas hänsyn, men omfattas i praktiken av en gummiparagraf.

Men David Loeffler släpper ännu inte Baggböle.

– Den miljökonsekvensbeskrivning som Eon tagit fram är ur arkeologisk synvinkel undermålig. Jag kommer att fortsätta att göra en djupdykning i materialet – det är viktigt både för lokalbefolkningen och för Eon.

Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon, är angelägen om att bolaget ska göra rätt.

– Nu väntar vi på länsstyrelsens besked vad gäller växtligheten, vilket kanske tar ett par veckor, säger Johan Aspegren.

Någon särskild tidspress från vindkraftparken Jenåsen som ägs av Eolus Vind säger han inte finns mot Eon.

Den el som från 2018 ska produceras i Jenåsen är i tio år redan köpt av Google. Sökjätten Google har prisats för sitt arbete att de enorma datorhallarna i världen ska drivas med förnyelsebar el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista