Migrationsverket avvevklar asylboenden
1 av 2
Flera lägenheter står tomma på Soluddens Asylboende i Härnösand Foto: Foto: Pether Öhlén, Sveriges Radio
Fred Nilsson, kommunalråd (S) Härnösand
2 av 2
Fred Nilsson besöker Soluddens asylboende i Härnösand. Foto: Foto: Pether Öhlén, Sveriges Radio

Härnösands kommun riskerar miljonförlust om flyktingplatser försvinner

Fred Nilsson (S): De här lägenheterna är en tillgång för Härnösand
0:50 min

Kommunen har tecknat hyresavtal till december 2020 för lägenheterna på Soludden, medan Migrationsverket bara har en månads uppsägning.

En miljonsmäll i form av uteblivna hyresintäkter kan bli verklighet om Migrationsverket säger upp avtalet med Härnösands kommun om asylboende på Soludden, gamla sjukhuset i Härnösand.

Avtalet som tecknades under stora flyktingkrisen är glasklart: Migrationsverket har en månads uppsägningstid. Kommunen däremot har tecknat ett avtal med fastighetsägaren fram till december 2020.

– Skulle det visa sig att det att det här avvecklas får vi naturligvis lösa det med Migrationsverket och fastighetsägaren, säger Fred Nilsson, kommunalråd (S).

När avtalet tecknades fanns inget som tydde på att flyktingströmmen skulle minska och affären såg ut att vara en lönsam investering för kommunen. Men idag är situationen en annan och Migrationsverket säger upp avtal med privata aktörer på löpande band. Kvar ska enligt myndigheten bara finnas boenden med ramavtal - som kan aktiveras om fler asylsökanden kommer till Sverige.

Men Fred Nilsson är inte orolig att kommunen ska stå med kostnader för en massa tomma lägenheter. 

– Jag ser inte det som en risk, vi har ett stort behov av lägenheter. De här 77 lägenheterna är i sig en fantastisk tillgång för Härnösand. Det kommer en tid efter asylboendet där jag ser det som positivt att vi har de här lägenheterna, säger Fred Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".