Mira Helenius Martinsson
Mira Helenius Martinsson

Mira Helenius Martinsson om framtiden utan Norrdans

4:26 min

Hon har varit chef och konstnärligt ansvarig för Norrdans och Dans Västernorrland i tio år, men nu färdas hon vidare i yrkeslivet.

– Den första januari 2018 firar jag 20 år i Sverige. Jag flyttade hit för att dansa först med kompaniet och i tio år har jag varit konstnärligt ansvarig, så det kändes att det var dags att våga prova något nytt. Om jag inte vågar nu så då kommer jag inte att våga det någonsin. Det är kanske lite personlig utveckling jag är ute efter, säger Mira Hellenius Martinsson om sitt beslut.

Däremot att lämna "sin dansfamilj", som hon kallar sitt nuvarande arbete, är också förknippat med en sorg.

– Jag brukar säga att jag är mitt arbete, så det är också en anledning. Jag vet inte var jag slutar och jobbet börjar, så jag trivs ju absolut jättebra, säger Mira Hellenius Martinsson.

Några konkreta framtidsplaner har hon däremot inte, och det är en del av utmaningen som hon ser fram emot.

– Jag har inte någon stor plan för tillfället. Jag har en man som tycker att det här är galet, att "såhär får man inte göra". Men jag känner att jag är så privilegierad att jag har en möjlighet att hoppa ut i det okända och testa vad jag egentligen vill, behöver och kan. Hur utvecklas jag och vem behöver mig? Alla de här frågorna, när man släppt in det fröet så är det jättesvårt att få bort det, säger hon. 

Scenkonst Västernorrland där Norrdans och Dans Västernorrland ingår har inlett rekryteringsarbetet efter ny konstnärlig ledare, och det är sagt att Mira Hellenius Martinsson jobbar kvar tills man hittat rätt person.

– Jag lämnar en trygg och kul arbetsplats för någon att komma och ta över. Det är givetvis en svår sits att komma efter någon som har suttit så länge, personalen är ju så trygg med mig, det kan bli en utmaning. Så jag hoppas att någon stark och ännu mer kreativ person tar över, säger Mira Hellenius Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista