70 pärlplattor på ett paket vid utställningen.
1 av 3
Förskolebarnen har satt 70 pärlplattor på ett paket till utställningen för att fira kommunens 70 år Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
En liten skulptur av en kramforskråka
2 av 3
Kramforskråkan måste såklart också vara med på jubileumsutställningen i Kramfors Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Niklas Sjölund Skarpåkerns förskola i Kramfors
3 av 3
Niklas Sjölund jobbar på Skarpåkerns förskola i Kramfors Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Förskolebarn i Kramfors ställer ut jubileumskonst

4:04 min

Med anledning av att staden Kramfors firar 70 år har förskolebarn satt samman en utställning på Konsthallen i Kramfors.

Konstverken som barnen gjort är alla gjorda på temat 70, som det silvriga paketet som dekorerats med 70 pärlplattor som barnen på Skarpåkers förskola gjort. En annan förskola har tillverkat 70 stycken kramforskråkor.

Man kan också läsa en intervju som några barn gjort med en 70-åring och där man får veta att det inte fanns Lego när hon var liten utan bara klossar i trä, och ville man köpa glass fanns två sorter att välja på. 

Tid som tema

– Det har varit en rolig grej för barnen, för pratar man om tid med barn så kan det vara ganska diffust, men pratar man om vad som hänt för länge sedan och vad som kan hända i framtiden så kan man få ganska roliga svar, säger Niklas Sjölund som arbetar på Skarpåkerns förskola.

Idén att skapa en present kom från barnen och kraften lades på paketets omslag som de valde att dekorera med pärlplattor.

– Vi har jobbat mycket med mönster, färglära och matematik med pärlplattor tidigare så var det en rolig grej som bara löpte på när vi gjorde det med barnen, berättar Niklas Sjölund. 

Femåringarna Elias, Nils, Teo, Filip och Neo är alla överrens om att de blev nöjda med sin 70-årspresent till Kramfors. 

– Vi gjorde 70 pärlplattor!

Hur var det då?

– Det tog tid. Ganska lång tid. 

Hur lång tid är 70 år tänker ni?

– Jättelång tid! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista