Ådalsskolans rektor Peyman Vahedi.
Ådalsskolans rektor Peyman Vahedi. Foto: Niklas Axelsson / Sveriges Radio

Rektorer får rätt att bestämma om politikerbesök

Peyman Vahedi: Det är välkommet
1:14 min

Enligt ett riksdagsbeslut har rektorerna från och med våren 2018 rätt att själva bestämma vilka politiska partier som ska kunna få komma och informera om sin politik i landets skolor.

Ändringen i skollagen innebär att om en skola vill bjuda in politiska partier ska rektor kunna begränsa en inbjudan till demokratiskt valda partier som sitter i riksdagen, kommunfullmäktige, landstings- eller regionfullmäktige eller Europaparlamentet.

Ett bra beslut tycker Peyman Vahedi som är rektor på Ådalsskolan i Kramfors.

– Det är mycket bra och välkommet. Vi bör kunna dra en gräns någonstans för att kunna ha någon ordning i verksamheten men naturligtvis ska det vara objektivt.

Ådalsskolan hamnade i rampljuset inför valet 2014 efter att skolan tagit samma beslut som riksdagen nu tagit. Något som inte var helt förenligt med dåtidens lagverk. Och för Peyman Vahedi känns det som en seger.

– Med tanke på hur det lät i media, hur det ökar den administrativa bördan och hur det påverkar den psykosociala miljön för skolledare och lärare är det absolut en seger, säger Peyman Vahedi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".