Charlotte Kalla står överst på prispallen i 5 km fri stil i längdskidspremiären. Landslagskollegan Hanna Falk blev tvåa och ryskan Julia Belorukova kom på tredje plats. Foto: Ulf Palm/TT
Foto: Ulf Palm/TT

Charlotte Kalla vann premiären

1:42 min

Charlotte Kalla vann damernas 5 km fri stil i säsongspremiären för den svenska skideliten i Gällivare. Hon vann med 8 sekunder före tvåan Hanna Falk.

Förra vintern började turbulent, men slutade med fyra VM-medaljer. Idag började årets längdsäsong och Charlotte Kalla stod på startlinjen.

Charlotte Kalla är i Gällivare för att göra två starter, först i dagens 5 kilometer i fristil och sedan väntar 10 kilometer klassiskt på lördag. Det är långt ifrån säsongens viktigaste tävlingshelg, men det är den första - och den svenska skidstjärnan känner av lite premiärnerver.

– Det är alltid speciellt att det är första tävlingen på säsongen och det är lite mer fjärilar i magen, jämfört med senare på säsongen, säger hon till TT.

– Det är alltid ett oskrivet blad innan det har dragit i gång och man får ett kvitto på vad sommarträningen har gett.

Känns som jag ligger i fas.

Hälproblemen som har stört henne tidigare under försäsongen viftar hon bort nu. Kallas känsla är därför som den ska vara efter de sista förberedelserna i Saxnäs.

– Jag tycker att det har varit bra. Det känns som att jag ligger i den fas som jag vill vara i. Det här är en viktig tävling i mina förberedelser, att få ett bra genrep inför nästa helg (världscuppremiären i Ruka) som ju är en viktigare tävling i sig. Där hoppas jag åka fortare och sedan ännu fortare (i OS) om några månader.

Samtidigt går Kalla, som fyllde 30 år i somras, in i den här säsongen med en extra lärdom i bagaget. Efter att ha drabbats av hjärtflimmer i VC-premiären för snart ett år sedan tvingades hon till ett uppehåll och fick ändra om i hela säsongsplaneringen. Till slut lämnade Charlotte Kalla ändå VM i Lahtis med fyra medaljer som gav berg-och-dalbanefärden ett lyckligt slut.

Man blir äldre och samlar på sig erfarenheter.

– Det gör väl att det finns ett hopp ifall det skulle vara lite tvivel under någon period. Man blir äldre och samlar på sig nya erfarenheter och det går inte helt enligt plan för någon. Alla har kämpiga perioder och det finns många vägar som kan leda till bra resultat i slutändan, säger hon.

– Men nu hoppas jag på att det ska vara flyt in i den här säsongen, säger Charlotte Kalla.

Ebba Andersson från Sollefteå har åkt på en överbelastningsskada och missar Sverigepremiären i Gällivare. Utöver henne är alla åkare i svenska landslagets träningsgrupp 1 anmälda till helgens tävlingar. 

Premiär längdskidsäsongen 2017 i Gällivare

Damer: Anna Dyvik, Hanna Falk, Anna Haag, Sofia Henriksson, Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Jonna Sundling, Linn Sömskar, Emma Wikén. Övriga: Charlotte Kalla (se ovan).

Herrar: Jens Burman, Axel Ekström, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Emil Jönsson, Teodor Peterson, Daniel Rickardsson, Oskar Svensson, Viktor Thorn, Karl-Johan Westberg.

Källa: Svenska skidförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista