Ett bananskal är på väg att kastas ner i en papperskorg med öppet lock. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Nej till biogasanläggning i Sundsvall får Hudiksvall att ruttna

"Det är klart vi är besvikna på Sundsvall"
1:12 min

I nästan ett decennium har Sundsvall planerat för en stor biogasanläggning i Korsta öster om Sundsvalls stadskärna. På tisdag väntas det bli nej.

Biogas har funnits länge men det har gått ganska trögt i mellannorrland att bygga fabrik för att storskaligt ta hand om våra potatisskal, äppelskruttar och fläsksvålar – för att tillverka just biogas.

Det är ju en het fråga hur våra fordon ska drivas när koldioxidbovar som bensin och diesel räknas ut. Istället pekas el, vätgas och biogas ut som framtidens drivmedel.

Sundsvall har haft planer på att bygga stor fabrik i Korsta i samarbete med Hudiksvall och Östersund – men nästa vecka väntas Sundsvallspolitiker i ett extra finansutskott säga nej till investeringen på cirka 325 miljoner kronor.

Hudiksvalls kommunstyrelseordförande Mikael Löthstam (S) är besviken.

– Klart vi är besvikna över beslutet som Sundsvall tar. Vi har räknat med att köra upp vårt matavfall. Vi vill ju ha biogas och slippa det fossila bränslet, säger han.

Investeringen är för stor för att chansa.

En tillfällig lösning har varit att kompostera matavfallet så det i ruttet skick blir matjord. Nu tvingas Hudiksvall att börja om med att ta in anbud på mer långsiktiga lösningar.

Det skulle kunna vara Härnösand. Där har kommunen på kort tid byggt en mindre anläggning som sedan januari i år levererar den efterfrågade biogasen. Sundsvalls kommun använder redan Härnösands biogasanläggning då man har avtal fram till 2020.

Peder Björk (S) är Sundsvalls kommunstyrelseordförande.

– Vi har vägt frågan noga. Nackdelarna väger över. Främst om anläggningen kan samla ihop tillräckligt mycket matavfall och att det råder en stor osäkerhet på marknaden om biogas verkligen är ett framtida drivmedel att räkna med. Investeringen är för stor för att chansa, säger Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".