Avgaser från bilar
Dieselbilar släpper ut mer kväveoxider än vad många biltillverkare redovisat. Foto: Berit Roald/TT

Kan bli förbud för äldre bensin- och dieselbilar i Sundsvalls centrum

3:31 min

Det kan bli förbud för äldre bensin- och dieselbilar i Sundsvalls centrum inom några år. Regeringen har gett klartecken till kommunerna att själva ta beslut i frågan.

Vad tycker du om ett förbud mot vissa bilar i innerstan? Delta gärna i diskussionen på Facebook!

I Sundsvall överskrids ofta gränsvärdena för farliga partiklar från trafiken, och miljözoner i stan har diskuterats bland politikerna.

Under våren överskrids gränsvärdena kraftigt på vissa gator och kan orsaka en lång rad olika skador som astma, lungcancer och hjärtsjukdomar

– Miljözoner kan vara ett verktyg att få bort de värsta utsläpparna inne i centrum, säger Hans Forsberg (C) ordförande för infrastruktur- och serviceutskottet i Sundsvalls kommun.

Inte äldre diesel än 2014

Stockholm planerar att införa miljözoner redan 2020.

Det innebär förbud att köra i vissa delar av stan för alla dieselbilar tillverkade före år 2014 och bensinbilar äldre än årsmodell 2009.

För dieselbilar innebär att de måste klara kraven för Euro 6.

I Sundsvall är det ännu oklart, om och när, miljözonerna kan införas.

– Jag kan inte i dagsläget säga i vilka delar, eller gator, av Sundsvalls centrum som kan bli aktuellt för miljözoner, säger Hans Forsberg (C)

Inget dubbdäcksförbud

När det gäller de höga halterna av partiklar inne i Sundsvall är det främst dubbdäcken som river upp dom. Då spelar det mindre roll om det är el- eller dieselbilar som kör inne i stan.

– Vi planerar inte för nåt dubbdäcksförbud. Men om vi kan minska utsläppen från fordonen tror vi att partikelhalterna kan hamna på en rimlig nivå, säger Hans Forsberg (C) ordförande för infrastruktur- och serviceutskottet i Sundsvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista