Toalett
1 av 2
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Sten Lundberg Miva Örnsköldsvik
2 av 2
Sten Lundberg, processingenjör hos vattenbolaget Miva i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

76 ton skräp i toaletterna i Örnsköldsvik

1:21 min

76 ton skräp spolas ned varje år via toaletterna, bara i Örnsköldsvik. En vanlig så kallad "fulspolning" är hushållspapper, som kan orsaka stora problem i avloppsnätet.

Just denna söndag den 19 november är det FN:s världstoalettdag. Syftet är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen.

Miva, det kommunala vattenbolaget i Örnsköldsvik, har konstaterat att varje år spolas det ned 76 ton skräp i toaletterna. Det kan handla om hushållspapper och våtservetter.

Svenskt vatten har via en undersökning kommit fram till att var tredje svensk inte känner till att man inte ska spola ned hushållspapper i toaletten.

– Det är inte så många som vet att hushållspapper inte löses upp när det hamnar i vårt ledningsnät, säger Sten Lundberg, processingenjör hos Miva. I värsta fall blir det stopp och det kan orsaka översvämningar i källarna.

Under lördagen var Miva på torget i Örnsköldsvik och berättade om hur vi medborgare ska hantera våra toaletter. Enbart bajs, kiss och toalettpapper ska spolas iväg.

Om vi vuxna inte klarar av det här, vet barnen hur man ska hantera toaletten?

– Vi har studiebesök här på våra reningsverk, det kommer hela skolklasser, berättar Sten Lundberg. Då om inte förr, så går det upp för barnen hur det här ska skötas.

Har du själv syndat?

– Det har väl hänt. Men jag tänker ofta på det här för jag vet vilka problem så kallade fulspolningar kan medföra, säger Sten Lundberg, processingenjör på Miva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista