Artisten Anna Stadling på scen i Allsång på Skansen. Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

Upprop mot sexism i musikbranschen

2:15 min

Först kom berättelserna från skådespelarna, sen juristerna och operasångarna. Nu vittnar nära tvåtusen kvinnor i den svenska musikbranschen om sexism och sexuella trakasserier. En av dem är Anna Stadling från Sundsvall.

Först var det teaterfolket, sedan operascenerna och så kom juristerna. I bransch efter bransch vittnar kvinnor om sexuellt våld, övergrepp och ofredanden.

Nu kommer musikerna. 1 993 kvinnor har skrivit på ett upprop mot sexism och tystnadskultur i musikbranschen och det har publicerats på dn.se.

Det är alla kända namn du kan tänka dig: Robyn, Zara Larsson, Miriam Bryant och Lill-Babs. Även artisten Anna Stadling från Sundsvall har skrivit under.

Man ska kunna vara kvinna och musiker och få jobba i fred.

– Av solidaritet skriver jag på den här listan. Det ska inte vara så här. Man ska kunna vara kvinna och musiker och få jobba i fred, säger Anna Stadling.

Vad vill du se för förändring?

– Att man ser på varandra som människor. Oavsett. Det är märkligt att vi inte kan se på varandra med respekt, säger Anna Stadling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista