Lotta och Elin Appelqvist i Örnsköldsvik
1 av 2
Lotta och Elin Appelqvist i Örnsköldsvik Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Elin Appelqvist med sina assistenter Mattias Höglund och Sanna Engström
2 av 2
Elin Appelqvist med sina assistenter Mattias Höglund och Sanna Engström Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Elin i Örnsköldsvik kan tvingas sluta jobba för att få behålla assistenterna

1:17 min

Om inte Försäkringskassan låter Elin Appelqvist få behålla sina assistenter på kommunens dagliga verksamhet måste hon säga upp sig.

Snart 22-åriga Elin Appelqvist i Örnsköldsvik har en grav CP-skada som gör att hon är beroende av assistenter dygnet runt och hon får därför stöd via lagen om stöd och service, LSS.

Nu riskerar Elin att tvingas sluta sitt jobb på kommunens dagliga verksamhet eftersom Försäkringskassan har aviserat att de inte vill betala assistenternas lön när Elin deltar i kommunens dagliga verksamhet, utan att det ska vara kommunens ansvar.

Enda sättet att säkert få behålla assistenterna verkar vara att stanna hemma sysslolös, säger Elins mamma Lotta Appelqvist.

– Jag tycker det är ganska vansinnigt att man i dagens läge inte ska kunna arbeta när man vill arbeta, men det är klart att har man inte hjälpen med sig då går det ju inte.

Elin har en egen lägenhet i Örnsköldsvik, dit assistenterna kommer. Sedan en tid tillbaka jobbar hon på kommunens dagliga verksamhet med att bland annat soretera papper på miljöavdelningen. Elin berättar att hon gillar jobbet, arbetskompisarna och fikapauserna.

Elins mamma Lotta Appelqvist säger att det just nu är väldigt osäkert hur det går med Elins jobb eftersom det är oklart hur Försäkringskassan kommer att agera i förhållande till kommunen.

– Nu vet ju inte Försäkringskassan vad de ska göra, det är därför de lagt det på is. 

För närvarande arbetar både kommuner och Försäkringskassan med att tolka och implementera det beslut om statlig assistans, som barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér nyligen presenterade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista