Klass 6A på Kramforsskolan 1970.
Klass 6A på Kramforsskolan 1970. Foto: Pressbild via Film i Västernorrland

Kramfors skildras genom sjätteklassare 47 år senare

2:06 min

I Kramfors är det under lördagen premiärvisning av en dokumentärfilm som skildrar orten genom personer från klass 6A år 1970.

Det är journalisten Karin Swärd som gjort filmen där hon återförenas med tolv av sina klasskompisar.

– Tillsammans med mina gamla klasskompisar försöker vi teckna bilden av Ådalen under ett halvt sekel och samtidigt får tittarna, publiken träffa några härliga personer, säger Karin Swärd.

På lördagseftermiddagen kommer filmen förhandsvisas på Royal Bio i Kramfors.

– Det är helt fantastiskt att få vara med om detta på Royal inför en stor publik. Nästan alla mina klasskompisar tar sig också från Stockholm, Linköping, Uppsala - och Kramforsborna naturligtvis kommer att vara med. Bara känslan att få se oss på vita duken, det är nästan overkligt, men härligt, säger Karin Swärd.

På torsdag nästa vecka kommer filmen också att visas på SVT2 kl 20, men redan på söndag kommer den att finnas på SVT Play.

– Det är för lite Västernorrland i svensk teve tycker jag, vi måste berätta mer. Det finns många Kramfors i Sverige som förtjänar uppmärksamhet, säger Karin Swärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista